Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Kijken: NAVO-ministers geven ‘We are the World’ nieuwe betekenis

Vriend en vijand werden verrast toen een aantal ministers van Buitenlandse Zaken van NAVO-bondgenoten, toen die na hun vergadering gezamenlijk het actielied We Are the World inzetten. Het is zeker niet de eerste keer dat het nummer wordt gezongen, hoewel het doel meestal verschilde van dat van de NAVO-ministers.

NAVO-ministers zingen gezamenlijk 'We are the World' tijdens een diner in de Turkse badplaats Antalya.
NAVO-ministers zingen gezamenlijk 'We are the World' tijdens een diner in de Turkse badplaats Antalya. Foto: AFP Photo/Pool Abdulhamid Hosbas

Vriend en vijand werden verrast toen een aantal ministers van Buitenlandse Zaken van NAVO-bondgenoten na een vergadering gezamenlijk het podium beklom. Op uitnodiging van een band uit gastland Turkije zetten de ministers gezamenlijk het actielied We are the World in. De Griekse minister nam zijn Turkse collega bij de arm en secretaris-generaal Stoltenberg zong ook mee.

https://www.youtube.com/watch?v=2_wfMrz9_mY

Voorafgaand aan hun optreden hadden de ministers vergaderd over een nieuwe Afghanistanmissie die na 2016 moet plaatsvinden. Hun uitvoering van We are the World is opmerkelijk, want in het verleden werd het vooral gezongen als benefietnummer voor goede doelen in de ontwikkelingssamenwerking. Door de jaren heen is het meerdere malen uitgebracht, met tientallen wereldberoemde artiesten. Een overzicht.

1985: USA For Africa

De eerste uitvoering is in 1985. Geïnspireerd door het Britse Do they know it’s Christmas? brengt de 44-koppige groep USA for Africa onder leiding van Michael Jackson en Lionel Richie het nummer op single uit. Artiesten als Paul Simon, Bob Dylan, Billy Joel en Tina Turner doen mee. Op datzelfde moment staat het benefietconcert Live Aid in de steigers, waar het nummer als afsluiter ten gehore wordt gebracht met ruim honderd artiesten op het podium.

1993: Inauguratie Bill Clinton

In 1993 vindt de eerste politiek gekleurde uitvoering plaats tijdens de presidentiële inauguratie van Bill Clinton voor het Lincoln-monument in Washington. Onder meer Diana Ross, Michael Jackson en Stevie Wonder brengen het nummer ten gehore. Ook Clinton zelf, zijn dochter Chelsea en de huidige presidentskandidaat Hillary Clinton zingen mee.

1999: Pavarotti & Friends voor Kosovo en Guatemala

De Italiaanse operazanger Luciano Pavarotti herhaalt het We are the World-initiatief uit 1985 voor slachtoffers van de oorlogen in Kosovo en Guatemala. Hierin zingen onder meer Mariah Carey, Joe Cocker en de vandaag overleden bluesartiest B.B. King mee.

2010: Aardbeving in Haïti.

Nadat een zware aardbeving in 2010 grote delen van Haïti verwoest, nemen producenten Quincy Jones en Lionel Richie onder de naam Artists for Haiti het nummer opnieuw op. Dit keer zijn Barbra Streisand, Janet Jackson, Enrique Iglesias en een jonge Justin Bieber te horen.

Een bekend benefietnummer, maar ten behoeve van wie?

We are the World is ook vaak het mikpunt van satire geweest. Een veelgehoord punt van kritiek is dat het de deelnemende artiesten niet zozeer om het goede doel gaat, maar dat de gratis naamsbekendheid een grote rol speelt. Het Amerikaanse sketchprogramma In Living Color maakte in 1992 de parodie ‘Career Aid’, waar artiesten als Tina Turner, Ray Charles en Stevie Wonder worden neergezet als carrièretijgers die eigenlijk vooral meezingen om hun naam op de cover te hebben.