Janneke Vreugdenhil Vanillescones met lemon curd

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Het laatste recept van deze week uit de Herenkookclub van is er niet eentje waar de testosteron van afspat. Tenzij je het gebruik van een kookthermometer als typisch mannelijk beschouwt natuurlijk. Als vrouw zou ik zeggen: als je een houten lepel in de eiervla dipt, je vinger over de bolle kant trekt en er een streep blijft staan, kan hij van het vuur.

Verwarm de oven op 200 graden. Meng bloem, suiker, zout, bakpoeder en vanillemerg in een kom. Werk er de boter door tot er fijne kruimels ontstaan. Voeg de melk en 1 ei toe en kneed snel tot een deeg. Rol het deeg uit tot 1,5 cm dik, steek er rondjes uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en bak de scones tot ze lichtgekleurd zijn en een prikker er schoon uit komt. Breng voor de lemon curd het citroensap met de basterdsuiker in een steelpan aan de kook. Haal van het vuur, klop met een garde de eieren erdoor en laat onder voortdurend roeren garen tot 83 graden Celsius. Voeg de boter toe en mix tot een homogene massa. Zeef de lemon curd en voeg de gekonfijte citroen toe. Serveer de scones met de lemon curd.