Kijken: dit is Palmyra, de stad die Islamitische Staat dreigt te verwoesten

Strijders van terreurbeweging Islamitische Staat naderen Palmyra, een van de belangrijkste archeologische plaatsen van het Midden-Oosten. Gevreesd wordt dat de IS-strijders de imposante ruïnes zullen verwoesten, zoals ze eerder in Irak deden. Hoe erg is dat? Een profiel van een eeuwenoude stad.

Foto AFP / Joseph Eid

Strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) naderen Palmyra, een van de belangrijkste archeologische plaatsen van het Midden-Oosten. Het Syrische leger is vlakbij de stad in gevecht met de jihadisten, meldt persbureau Reuters. Gevreesd wordt dat de IS-strijders de imposante ruïnes zullen verwoesten, zoals ze eerder in Irak deden. Hoe erg is dat? Een kort profiel van een eeuwenoude stad.

Palmyra, ‘Stad van Duizend Zuilen’, ligt in het midden van de Tadmorean-woestijn. Het was ooit een van de grootste en rijkste steden van het Romeinse Rijk. Tijdens Palmyra’s glorietijd, de tweede en derde eeuw na Christus, passeerden karavanen met nomaden op honderden kamelen de stad. Ze waren beladen met kleurrijke zijde en geurige kruiden uit India en China. Grote hoeveelheden goud en zilver gingen de andere kant op.

Palmyra ligt zo’n 215 kilometer ten noordoosten van Damascus.

archeologie

De stad lag precies op de karavanenroute van verschillende beschavingen. In de tempels, zuilen en straten in de stad, gebouwd in de eerste en tweede eeuw na Christus, is daardoor een unieke combinatie van Grieks-Romeinse en Perzische bouwstijlen te herkennen. De overblijfselen ervan, ontdekt in 1678 en later opnieuw bestudeerd door archeologen, zijn indrukwekkend. Het trekt veel toeristen naar de stad.

De inwoners van Palmyra werkten hecht samen met zowel met de Romeinen en de Parthen, maar ook met lokale Bedoeïenenstammen. Samen organiseerden ze de karavanen, kamelen, begeleiding en bescherming dwars door de woestijn. De vanuit Palmyra georganiseerde professionele karavanen werden al snel een must voor elke handelaar die door de woestijn moest. De route werd immens populair en maakte Palmyra steenrijk.

Een beeldimpressie van de stad.

Foto AFP / Joseph Eid

Foto AFP / Joseph Eid

Foto AFP / Joseph Eid

Foto AFP / Joseph Eid

Deze foto is in november 2008 openbaar gemaakt. Te zien zijn de ruïnes van de kerk die toen pas waren gevonden door een Syrisch-Pools archeologisch team.

Deze foto is in november 2008 openbaar gemaakt. Te zien zijn de ruïnes van de kerk die toen pas waren gevonden door een Syrisch-Pools archeologisch team. Foto EPA / Department of Antiquities and Museums in Palmyra

Foto EPA

Foto EPA

Foto AFP / Joseph Eid

Foto AFP / Joseph Eid

verwoestingen

Voor archeologen is er rond Palmyra nog genoeg te ontdekken. Zo zei Jorgen Meyer, een archeoloog van de Universiteit van Bergen in Noorwegen en Palmyra-onderzoeker, twee jaar geleden in NRC Handelsblad (€) dat er in het noorden nog veel op te graven is. “We willen onder andere een beter beeld krijgen van hoe de nederzettingen zich in de vroeg-Islamitische periode ontwikkelden.” Of dat straks nog mogelijk is, is duidelijk.

De IS-strijders verwoestten eerder de Assyrische ruïnes bij de stad Nimrud en delen van de 2.700 jaar oude stadsmuur van Nineveh, gelegen bij de stad Mosul. En toen IS vorig jaar juni Mosul, de tweede stad van Irak, innam, ging het al snel over tot de verwoesting van graven en grafmonumenten die belangrijk zijn voor zowel christenen als moslims. Deze graven zouden volgens IS indruisen tegen de islam.

Lees ook uit ons archief: Mysteries rond de duizend zuilen (€)