Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

IS boekt grote overwinning met verovering centrum Ramadi

Iraakse veiligheidstroepen verdedigen hun hoofdkwartier, dat wordt aangevallen door IS.
Iraakse veiligheidstroepen verdedigen hun hoofdkwartier, dat wordt aangevallen door IS. Reuters / Stringer

De Islamitische Staat (IS) heeft een grote overwinning geboekt door vanmiddag het regeringscomplex in de Iraakse stad Ramadi te veroveren. Dat meldt een politiecommissaris aan persbureau AFP.

Ramadi is de hoofdstad en een van de laatste bolwerken van de Iraakse overheid in de provincie Anbar. Sky News Arabia meldt dat inwoners Ramadi zeggen dat IS dreigt, via luidsprekers en moskeeën, iedereen te doden die probeert te vluchten.

Op dit moment zijn nog hevige gevechten gaande tussen IS en Iraakse overheidstroepen gesteund door lokale milities, maar de strijders van de islamitische terreurbeweging hebben hun bekende zwarte vlag al gehesen boven de overheidsgebouwen in de stad.

Barzan Sadiq, een journalist van het Koerdische televisienetwerk Rûdaw, plaatst foto’s van Ramadi op Twitter:

Twitter avatar SeniorB Barzan Sadiq Photos from #Ramadi, #ISIL advancing. http://t.co/jRjwGx2lZU
Twitter avatar SeniorB Barzan Sadiq Now near the governmental compound in the center of #Ramadi, black smoke everywhere. http://t.co/uCKKHsVie3

Groot offensief

Gisteravond begon IS, dat sinds vorige maand al probeert de stad te veroveren, aan een groot offensief om Ramadi in handen te krijgen. IS zette zeker zes autobommen in waarbij volgens ziekenhuisbronnen ten minste elf mensen zijn gedood. Het centrum heeft de terreurbeweging inmiddels in handen en de verwachting is dat Ramadi ieder moment onder volledige controle van IS zal vallen. De troepen van de Iraakse overheid en lokale milities die nu nog tegen IS vechten, hebben geen commandoposten meer in handen.

De strategisch gelegen stad ligt aan de rivier Eufraat en is een belangrijk verkeersknooppunt. Meer dan 100.000 van de 500.000 inwoners waren de stad al ontvlucht vanwege gevechten. De verovering van Ramadi, gelegen op ruim 110 kilometer ten westen van Bagdad, heeft grote gevolgen voor de strijd in de provincie, die al grotendeels in handen is van IS. Waarom de coalitie waar Nederland ook aan deelneemt niet heeft ingegrepen in Ramadi, is onbekend.

Teken van leven van al-Baghdadi

Gisteravond heeft IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi na zes maanden stilte van zich laten horen in een audioboodschap van 35 minuten. Hierin noemt hij het onder andere een plicht voor moslims te emigreren naar het ‘kalifaat’ van IS in Syrië en Irak. Ook veroordeelt hij de bombardementen van de Saoedische coalitie op Jemen.

Het nieuws van Ramadi en de boodschap van al-Baghdadi komen op het moment dat IS op twee kilometer van de ruïnes in Palmyra, een archeologisch juweel in Syrië, in gevecht is met regeringstroepen. Het hoofd van de Syrische oudheidkundige dienst roept de internationale gemeenschap om hulp en waarschuwt dat IS “alles zal vernietigen” als IS het Unesco-werelderfgoed in handen krijgt.

Bekijk hier hoe Palmyra eruit ziet.

Lees ook de longread over hoe Syriërs documenten het land uitsmokkelen voor aanklacht tegen Assad.