De directeur van de Koninklijke Bibliotheek moet de bieb opnieuw uitvinden

instagram.com/nrcqnl

NRC Q wil alles weten over jouw werkdag. En van die van Lily Knibbeler (46), ad-interim directeur bij de Koninklijke Bibliotheek (KB).

Hoe laat ben je vanmorgen opgestaan?

“Om kwart voor zeven. En dan begin ik met het wakker maken van en daarna nog heel vaak roepen naar de oudste. Die heeft altijd wat moeite uit bed te komen. En daarna even knuffelen met de jongste, die wil dat altijd even ‘s ochtends. Dan ontbijten en met de trein naar mijn werk. De KB ligt vlak naast Den Haag CS.”

Wat staat er op je agenda vandaag?

“Ik heb zo een directievergadering. Die duurt ongeveer 1,5 uur. Verder heb ik onder andere een gesprek met een delegatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, voor ons de belangrijkste financierder. We zitten nu in een transitiefase. We moeten onszelf opnieuw uitvinden eigenlijk.”

Lily Knibbeler, ad interim directeur van de Koninklijke Bibliotheek

Een foto die is geplaatst door NRCQ (@nrcqnl) op

Wat is er precies zo nieuw?

“Er is een nieuwe bibliotheekwet. Sinds 1 januari van dit jaar zijn er taken van drie bibliotheekorganisaties bijgekomen. We zijn nu een partner van alle bibliotheken in het hele land. En de KB is verantwoordelijk voor de nationale digitale bibliotheek, inclusief die voor openbare bibliotheekleden. Dat betekent eigenlijk een verdubbeling van onze reikwijdte.”

Is het nu veel drukker?

“Ja, zeker. We hebben er bijna honderd nieuwe mensen bij die zijn meegekomen uit de andere organisaties. We zijn nu druk bezig samen één nieuwe KB te worden.”

En sinds wanneer ben jij directeur?

“Sinds 1 januari. Voor Kerst is er besloten dat de zoektocht naar een nieuwe directeur even te staken. En nu zit ik er totdat er een nieuwe directeur gevonden wordt.”

Waarom zit je er ad interim eigenlijk?

“Dat is een hele goede vraag. Maar daar is geen goed antwoord op te geven. Nou ja, behalve dan dat ik niet heb gesolliciteerd naar deze baan, maar mij verzocht is de functie waar te nemen.”

Tot hoe laat duurt een werkdag voor jou?

“Tot een uur of zeven. En thuis doe ik ook wel eens wat. Vanavond ga ik toevallig nog met een collega eten. Om even bij te praten. En ‘s avonds ben ik nog wel bereikbaar. Als ik slaap, staat mijn telefoon op de nachtstand. Dan komen er alleen telefoontjes doorheen van de nummers die je zelf instelt. Maar dat is voornamelijk privé hoor.”

De bibliotheek is natuurlijk ook niet echt een vierentwintiguursorganisatie.

“Vergis je niet. We doen veel digitaal, en ook ‘s nachts zijn er nog mensen die digitaal een boek willen lezen. Maar er staan geen mensenlevens op het spel. En er zijn andere mensen die verantwoordelijk zijn voor het oplossen van een eventuele storing.”

Zijn er nog dingen waar je je zorgen om kan maken?

“ICT en de overheid, dat is in het verleden nog wel eens een lastige combinatie geweest. Het blijft een uitdaging. Maar ik ben niet zorgelijk aangelegd. Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.”

Leuke rubriek? Eerdere afleveringen lees je hier. Over de directeur van ProRail die zijn dag op klompen begint en de eigenaar van Weflycheap.nl die op vakantie gaat om te werken.

Van wie wil jij weten wat hij of zij eigenlijk doet? Of vertel je zelf graag over je werkdag? Laat het ons weten via de knop ‘mail de redactie’.

    • Marieke ten Katen