Contador tussen hoop en vrees met ontwrichte schouder na val

Klassementsleider Alberto Contador ging vanmorgen ‘gewoon’ van start, ondanks een blessure na een harde val.

Zijn nieuwe roze leiderstrui kon Alberto Contador gisteren niet eens meer aantrekken, op het erepodium na de zesde etappe van de Ronde van Italië. De klassementsaanvoerder was vlak voor de finish hard gevallen. Tot twee keer toe schoot zijn linkerarm uit de kom.

Toch startte de Spaanse topfavoriet vandaag in Grosseto ‘gewoon’ voor de zevende etappe, ongelukkig voor hem ook nog eens de langste rit in deze Giro, over 264 kilometer naar Fiuggi. „Alberto heeft goed geslapen en de schouder voelt goed genoeg om te kunnen fietsen”, sprak woordvoerder Jacinto Vidarte vanmorgen.

Tot vlak voor de finish bleef de zesde rit van de Giro zonder veel historie. De Duitser André Greipel won de massasprint. Maar vlak achter hem gebeurde het. Een toeschouwer boog te ver over de hekken om een foto te maken van het sprintende peloton. De Italiaan Daniele Colli knalde aan de linkerkant van de weg op de camera en liep bij zijn val een ernstige armblessure op. Naast en achter hem schoven andere renners als dominostenen onderuit. Als een van de laatsten ook Contador, die op rechts juist een ‘veilige’ positie leek te hebben. De rozetruidrager stapte wel weer op en reed kalm over de finish, maar zocht daarna direct de dokter op.

„Ik heb niets gebroken maar kamp met een ontwrichte schouder”, sprak Contador gisteravond na een bezoek aan de dokter in het hotel van zijn ploeg Tinkoff-Saxo. „De artsen hebben me geadviseerd om de linkerarm te immobiliseren gedurende de avond en nacht, terwijl ik met mijn andere arm moet proberen om de schouder te bewegen. Dit zal ik doen tot vlak voor de start, als de dokters terugkomen om een bandage aan te brengen voor de wedstrijd.”

Vorig seizoen moest Contador na een val in de tiende rit opgeven in de Tour, met een gebroken scheenbeen en verwondingen aan de knie. Twee maanden later won hij de Vuelta. Dit seizoen legde hij zichzelf een meedogenloos trainingsregime op in een poging de dubbel Giro-Tour te winnen. In de zware eerste week toonde hij goede vorm. Na een een aanval bergop donderdag in de klim naar Abetone pakte hij la maglia rosa.

Maar het vervolg van deze Giro, met de geblesseerde schouder? Na de lange rit van vandaag staan morgen en zondag twee bergritten op het programma. Contador wilde gisteravond nog niet te ver vooruit kijken. „Ik ben optimistisch maar we moeten wachten tot de start om te zien hoe de blessure zich ontwikkelt en hoe ernstig het effect van de crash is.”