Terugkijken: Joris Luyendijk en experts over de financiële wereld

Het Financial District in Londen.
Het Financial District in Londen. ANP / Andy Rain

Een avondvullend programma over de toekomst van de financiële wereld klinkt niet direct als een succesformule. Maar de door De Correspondent georganiseerde avond met journalist Joris Luyendijk, auteur van bestseller Dit kan niet waar zijn, was binnen een dag uitverkocht. Kijk hier de avond terug.

Zijn we uit de crisis of belanden we er weer in? Wat zijn de verschillen tussen The City en de Zuidas? Hoe zien de banken van de toekomst eruit? Joris Luyendijk schreef zijn boek over de Londense bankenwereld na twee jaar Londen en talloze gesprekken met bankiers. Hij beschrijft onder meer het amorele karakter van werknemers in de financiële sector; de ongezond lange werkweken en de hoge salarissen en bonussen.

Correspondent-avond met Joris Luyendijk: De toekomst van onze banken from De Correspondent on Vimeo.

‘Interesse in financiële sector teken des tijds’

In de Amsterdamse Stadsschouwburg praatte hij verder over het thema. Net als journalist Jeroen Smit, schrijver van De Prooi over ABN Amro; NRC-journalist Esther Rosenberg, die met Tom Kreling Giftig krediet schreef over SNS Reaal; Rens van Tilburg, directeur van het Sustainable Finance Lab; GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver en econoom Helen Toxopeus. De zaal zat vol; binnen twintig uur waren alle kaarten weg. Van het boek van Luyendijk zijn inmiddels 160.000 exemplaren verkocht.

Volgens hem is die grote interesse in de financiële wereld een teken des tijds:

“Ik denk dat het boek heeft geprofiteerd heeft van een golf die al langer gaande is. Denk aan Piketty, de Franse econoom die zo’n onleesbaar en saai boek schreef: hij verkocht in Paradiso sneller uit dan de bands de rest van die week. Als je dat een paar jaar geleden had gezegd, had niemand je geloofd. Naar De Verleiders, dat toneelstuk over geldschepping, zijn al 150.000 mensen geweest. Nederland loopt in dat opzicht heel erg voor. Er is gewoon nog steeds heel veel boosheid.”

Toch zeggen die cijfers ook weer niet zo heel veel, zei hij:

“160.000 boeken is heel veel, maar ook slechts 1 procent van de Nederlandse bevolking. De revolutie is niet nabij, of zoiets.

‘Het ligt niet aan de risico’s’

Het is totaal niet het geval dat bankiers te veel risico nemen, zoals vaak gezegd wordt, zei Luyendijk. Hij nam zelf óók een enorm risico, door zo lang in Londen te gaan zitten.”

“Risico is volgens mij fantastisch. Alleen: volgens moet moet degene die het risico neemt, ook degene zijn die het draagt.”

Lees ook: Dit kan niet waar zijn - Onder bankiers. De inleiding en het eerste hoofdstuk van het boek van Joris Luyendijk.