Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Thailand en Maleisië weigeren boten met honderden vluchtelingen

De islamitische Rohingya ontvluchten Birma maar kunnen in de buurlanden vaak niet terecht.
De islamitische Rohingya ontvluchten Birma maar kunnen in de buurlanden vaak niet terecht. Foto ANP/EPA/FAZRY ISMAIL

Maleisië heeft vandaag twee boten met in totaal achthonderd vluchtelingen geweigerd. De vluchtelingen waren eerder op zee in de steek gelaten door mensensmokkelaars. Ook Thailand heeft vandaag een schip met 350 vluchtelingen geweigerd.

AP meldt dat het voornamelijk om Rohingya uit Birma gaat. Daarnaast zitten er ook vluchtelingen uit Bangladesh op de boten. Een Maleisische staatssecretaris:

“We hebben ze humaan behandeld, maar ze kunnen niet op onze stranden blijven aankomen. We moeten het signaal afgeven dat ze hier niet welkom zijn.”

De Thaise autoriteiten maakten duidelijk dat het land niet de faciliteiten heeft om de vluchtelingen op te vangen. De opvarenden hebben wel eten en drinken gekregen.

Zesduizend vluchtelingen op zee

Maleisië kondigde eerder deze week aan geen boten met vluchtelingen meer te accepteren, tenzij de schepen zinken. Het besluit volgde op het aan land gaan van duizend vluchtelingen op een Maleisisch eiland. Het betrof hier Rohingya uit Birma. In het thuisland wordt deze islamitische minderheid onderdrukt en vervolgd. Naar schatting 120.000 Rohingya ontvluchtten in de laatste drie jaar via boten Birma.

Op dit moment zitten zesduizend vluchtelingen in het gebied op zee. Hun boten zijn door mensensmokkelaars in de steek gelaten. Naast Maleisië en Thailand heeft ook Indonesië aangegeven geen schepen met vluchtelingen te accepteren.