‘Strijders IS naderen eeuwenoude ruïnes van Palmyra’

Ruïnes van de stad Palmyra in Syrië, voordat de burgeroorlog uitbrak.
Ruïnes van de stad Palmyra in Syrië, voordat de burgeroorlog uitbrak. Foto AFP

Strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) naderen een van de belangrijkste archeologische plaatsen van het Midden-Oosten, Palmyra. Het Syrische leger is vlakbij de stad Tadmur in gevecht met de jihadisten, meldt persbureau Reuters. Tadmur is Arabisch voor ‘wonder’ en is de huidige naam van de stad die ooit door de Romeinen Palmyra werd gedoopt.

Gevreesd wordt dat de IS-strijders de imposante ruïnes in de oase zullen verwoesten, zoals ze eerder in Irak deden met bijvoorbeeld Assyrische ruïnes bij de stad Nimrod en delen van de 2.700 jaar oude stadsmuur van Nineveh, nu gelegen bij de stad Mosul.

Het Syrische leger voerde vandaag strijd met militanten van IS ten oosten van Palmyra. IS-strijders zouden een aantal gebouwen vlakbij de stad zijn binnengedrongen, maar zijn teruggedrongen door regeringstroepen. De Syrische staatstelevisie zei dat bij de gevechten een aantal strijders van IS werden gedood. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten meldde vandaag dat IS in de buurt van Palmyra 26 mensen heeft geëxecuteerd omdat zij “agenten van de regering” zouden zijn.

‘Niet alleen Syrische erfenis, maar internationaal’

Het hoofd van de oudheidkundige dienst in Damascus, Maamoun Abdulkarim, waarschuwde tegenover Reuters dat IS “alles zal vernietingen in Palmyra” als ze de kans krijgen:

“We weten wat ze zullen doen. [...] Uit ervaring met deze groep kunnen we voorspellen dat er een misdaad wordt begaan als ze Palmyra veroveren”.

Abdulkarim roept op tot “internationale solidariteit” als het gaat om Palmyra. Hij hoopt dat de internationale coalitie die doelen van IS bombardeert, die onder leiding staat van de VS, luchtaanvallen wil gaan uitvoeren bij de stad. “Dit is niet alleen Syrisch erfgoed, het is internationaal”. Of de coalitie gehoor geeft aan de oproep van Abdulkarim is onzeker. De VS willen er namelijk niet graag van beschuldigd worden het regime van president Assad militair te steunen.

Palmyra, ‘Stad van Duizend Zuilen’, was ooit een van de grootste en rijkste steden van het Romeinse Rijk. Tijdens Palmyra’s glorietijd, de tweede en derde eeuw na Christus, passeerden karavanen met honderden kamelen de stad. Ze waren beladen met kleurrijke zijde en geurige kruiden uit India en China. Grote hoeveelheden goud en zilver gingen de andere kant op.

Lees meer over Palmyra in het achtergrondverhaal ‘Mysteries rond de duizend zuilen’ uit 2012 (€).