‘Couppoging Burundi mislukt’ - gewelddadige nacht in hoofdstad

Aanhangers van de gisteren ‘afgezette’ president Pierre Nkurunziza hebben vannacht in Burundi commerciële radio- en tv-stations aangevallen. In hoofdstad Bujumbura werd gevochten tussen soldaten die loyaal zijn aan Nkurunziza en degenen die voorstander zijn van de couppoging.

Jean Claude Niyonzima, vermoedelijk lid van de jeugdmilitie van de regerende partij, vraagt soldaten om hem te beschermen tegen een boze meute.
Jean Claude Niyonzima, vermoedelijk lid van de jeugdmilitie van de regerende partij, vraagt soldaten om hem te beschermen tegen een boze meute. Foto AP / Jerome Delay

Aanhangers van de gisteren ‘afgezette’ president Pierre Nkurunziza hebben vannacht in Burundi commerciële radio- en tv-stations aangevallen. In hoofdstad Bujumbura werd gevochten tussen soldaten die loyaal zijn aan Nkurunziza en degenen die voorstander zijn van de couppoging. Vanochtend waren nog luide explosies en geweerschoten te horen, al meldt persbureau AFP dat de gevechten inmiddels grotendeels zijn gestopt.

Een busje vol politieagenten viel het populaire radiostation RPA aan, waar een confrontatie plaatsvond met soldaten die de zender beveiligden. Het gebouw werd uiteindelijk bestookt met raketten, waarna het vlam vatte, zegt de voorzitter van het observatorium voor de pers, Innocent Muhozi. Het tv-station waar Muhozi directeur van is, Télé Renaissance, werd ook aangevallen door de politie.

Twitter avatar MalcolmWebb Malcolm Webb Renaissance TV attacked and set on fire last night. #Bujumbura #burundi http://t.co/IIGlLqJwIq

Nkurunziza was gisteren niet in het land toen generaal-majoor Godefroid Niyombare aankondigde dat hij de president had afgezet. Duizenden mensen gingen na de bekendmaking de straat op om het nieuws te vieren. De afgelopen weken werd in Burundi geprotesteerd tegen de kandidaatstelling van Nkurunziza voor een derde ambtstermijn. Dat druiste volgens betogers in tegen de grondwet.

Update 10.15: De hoogste generaal van het Burundese leger, Prime Niyongabo, zegt dat de coup in het land is mislukt. Troepen die loyaal zijn aan de president hebben volgens hem nog altijd de macht. Nkurunziza maant in een korte verklaring tot kalmte

Twitter avatar PierreNkurunziz Pierre Nkurunziza Je demande à tous les burundais de garder le calme face à l’imposture. La situation est sous contrôle et l’ordre constitutionnel sauvegardé.

Nkurunziza was gisteren in buurland Tanzania om de situatie in zijn land te bespreken en heeft volgens de BBC nog niet kunnen terugkeren. De luchthaven was gesloten, zodat zijn vliegtuig niet kon landen. Naar verluidt is hij teruggekeerd naar Tanzania. Het Burundese leger zou verdeeld zijn in een groep die loyaal is aan Nkurunziza en getrouwen van Niyombare.

Bekijk de In Beeld-serie over de rellen: