Dodental aanval Talibaan op hotel gestegen naar 14

Afghaanse veiligheidstroepen bij een wegblokkade nabij het Park Palace Hotel in Kabul.
Afghaanse veiligheidstroepen bij een wegblokkade nabij het Park Palace Hotel in Kabul. Foto ANP/EPA/JAWAD JALALI

Bij een gijzeling in een hotel in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vannacht veertien doden gevallen. Het pand werd gisteravond bestormd toen er een feest gaande was waar ook buitenlanders aanwezig waren. De Talibaan hebben de aanval opgeëist.

AP meldt dat negen van de veertien doden buitenlanders zijn. Onder de doden zouden een Amerikaan en vier Indiërs zijn. Zeven mensen raakten gewond. Mogelijk is een van de gewonden een Nederlander, maar dat is nog niet bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De bestorming vond gisteravond plaats in het Park Palace Hotel, dat dicht bij de Nederlandse ambassade ligt. Het daaropvolgende vuurgevecht met de Afghaanse politie duurde vijf uur. Over hoeveel gijzelnemers betrokken waren bij de bestorming is veel verwarring. De Talibaan spreken in een verklaring over één aanvaller, maar de Afghaanse autoriteiten melden dat er drie bewapende mannen waren.

De autoriteiten houden het op elf doden, aldus politiewoordvoerder Farid Afzali Kabul tegenover Reuters:

“Helaas zijn elf mensen, onder wie een aantal buitenlanders, gedood tijdens de aanval. Er was sprake van een strijder, we onderzoeken nu hoe hij binnen kon komen.”

‘Bezettende machten niet veilig’

Uit de verklaring van de Talibaan blijkt dat het hotel was gekozen omdat er vaak buitenlanders verblijven:

“De bezettende machten moeten beseffen dat zij nergens veilig zijn.”

Hoeveel mensen in het hotel waren ten tijde van de gijzeling is niet bekend. Wel zijn er reeds 54 mensen uit het pand gehaald.