Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Zevende dode treinongeluk VS - ‘trein reed twee keer zo hard als toegestaan’

Reddingswerkers aan het werk op de plek van het treinongeluk in Philadelphia.
Reddingswerkers aan het werk op de plek van het treinongeluk in Philadelphia. Foto Reuters

Het dodental van het treinongeluk afgelopen nacht in de Amerikaanse stad Philadelphia is opgelopen tot zeven. De Amtrak-trein zou met een snelheid van 160 km/u zijn ontspoord in een bocht, meldt The Wall Street Journal op gezag van twee bronnen binnen het onderzoek. Dit is twee keer zo hard als toegestaan.

Bij het ongeval raakten meer dan 200 mensen gewond, onder wie acht zwaargewond. De Amtrak-trein was op weg vanuit Washington D.C. naar New York met 238 passagiers en vijf medewerkers aan boord. In een bocht liep de trein uit de rails. Een aantal van de treinstellen ligt op zijn kop en is open gescheurd. “Het is een rampzalige puinhoop”, zei burgemeester Michael Nutter tijdens een persconferentie. “Ik heb nog nooit zoiets gezien.”

Foto AP / Patrick Semansky

Foto AP / Patrick Semansky

Obama spreekt van tragedie

Obama noemde het treinongeluk vanavond een “tragedie die ons allen raakt”. Hij sprak zijn medeleven uit aan de familieleden van de slachtoffers en zei dat hij en zijn vrouw “geschokt en diep bedroefd” waren. Obama prees de reddingswerkers voor hun onvermoeibare inspanningen om levens te redden.