‘Tweede man IS gedood bij aanval in Irak’

2014-06-19 20:00:00 Een checkpoint van IS in noord-Irak.
2014-06-19 20:00:00 Een checkpoint van IS in noord-Irak. Foto ANP / EPA/STR

De tweede leider van Islamitische Staat (IS) is gedood bij een luchtaanval door de internationale coalitie in het noorden van Irak, zo meldt de BBC bij monde van de Iraakse minister van Defensie.

Een internationale coalitie van landen, geleid door de VS, voert al tijden luchtaanvallen uit op doelen van de IS. Abdul Rahman Mustafa Mohammed, ook bekend als Abu Alaa al-Afri, zou in een moskee geweest zijn in Tal Afar op het moment van de aanval. Hij zou daar een ontmoeting hebben met een stuk of tien militanten, die ook bij de aanval zijn omgekomen.

Recent waren er berichten dat Afri tijdelijk het commando over IS had overgenomen. Mogelijk omdat de leider van de terreurgroep, Abu Bakr al-Baghdadi, half maart zwaargewond raakte bij een luchtaanval in Irak en nog steeds herstellende zou zijn.

De afgelopen week loofde de VS een beloning uit van ruim 6 miljoen dollar voor informatie over de verblijfsplaats van Afri.