Twaalf films om extra naar uit te kijken in Cannes

Vandaag gaat de toverdoos van Cannes open. Het filmfestival opent met ‘La tête haute‘ met Catherine Deneuve. Daarna gaan tien dagen lang de beste films in première waar Hollywood en auteurscinema elkaar omhelzen. NRC-recensent Coen van Zwol kijkt in ieder geval uit naar deze twaalf films.

Vandaag gaat de toverdoos van Cannes open. Het filmfestival opent met ‘La tête haute’ met Catherine Deneuve (trailer). Daarna gaan tien dagen lang de beste films in première waar Hollywood en auteurscinema elkaar omhelzen. NRC-recensent Coen van Zwol kijkt in ieder geval uit naar deze twaalf films.

Van veel films die te zien zijn is weinig informatie beschikbaar en zijn geen trailers te bekijken. Volgens Van Zwol is het dan ook moeilijk om te voorspellen welke films eruit springen.

“Regisseurs, acteurs, beschrijving: het zegt weinig. Franse, stille ode aan het oude Hollywood in zwart-wit: dat voorspelde in 2011 weinig soeps. Later won The Artist 5 Oscars.”

De keuze van Van Zwol:

Inside Out, Peter Doctor
Doctor doet bij Pixar de gewaagde concepten: Monsters Inc., WALL-E, Up. Nu een film in het brein van prepuber Riley, wier emoties op drift raken.

Youth, Paolo Sorrentino
Trailer herinnert aan zijn hit La grande bellezza, de film ook? Michael Caine en Harvey Keitel observeren in luxe spa het andere geslacht en het nageslacht.

The Tale of Tales, Matteo Garrone
Garrone is met deze sprookjesfilm heel ver van zijn semidocumentaire maffia-epos Gomorra. Archetypes? Game of Thrones? Meesterwerk of total loss?

Pas op, de trailer bevat expliciete beelden:

Love, Gaspard Noé
Franse viespeuk en maestro van de shockcinema belooft 3D-porno waarbij “mannen de zaal met een erectie, en vrouwen de zaal drijfnat verlaten”. Er is geen trailer beschikbaar, wel kwam een jaar geleden een teaserposter uit die boekdelen spreekt:

Twitter avatar indiewire Indiewire #Cannes2015: New poster for Gaspar Noe’s LOVE unveiled, plus full synopsis: http://t.co/CRJ36333lx http://t.co/XP2YQj7XUe

Louder than Bombs, Joachim Trier
Verre neef van Lars Von debuteert in eredivisie met Amerikaanse familiereünie waar iedereen zich een dode moeder, een fotograaf, anders herinnert. Met Jesse Eisenberg. En helaas ook weer zonder trailer. Indiewire publiceerde vorige maand een aantal foto’s.

Twitter avatar ThePlaylist ThePlaylist First Look: Jesse Eisenberg In ‘Louder Than Bombs,’ One Of Our Most Anticipated Cannes Films http://t.co/ELlFjKk75P http://t.co/CNtsdVErAX

Valley of Love, Guillaume Nicloux
Nicloux was zelden in Cannes: kunnen ze niet om hem heen? Over de film: fotograaf pleegde zelfmoord. Maar zijn pa en ma zijn dan ook Isabelle Huppert en Gérard Depardieu.

De trailer van de film werd vier dagen geleden online gezet:

The Assassin, Hou Hsiao-hsien
De oude meester van de Taiwanese cinema waagt zich aan historische wuxia. Nie, een ninja voor het goede doel, moet kiezen tussen plicht en liefde. Dat klinkt melig. Daar zit meer achter.

Opnieuw geen trailer. De film is al wel aangekocht in de VS. En de filmposter is bekend:

Twitter avatar Facetfilm Facetfilm The first international poster of The Assassin by Hou Hsiao-Hsien! #ShuQi #ChangChen #Cannes2015 http://t.co/L3EPAQUwou

Amy, Asif Kapadia
Documentaire over Amy Winehouse werd door de familie afgewezen: met name vader Mitch – “my daddy thinks I’m fine” – zou ervan afkomen als een geldwolf. Schandaaltje?

The Lobster, Yorgos Lanthimos
In de toekomst moeten singles binnen 45 dagen een partner vinden, anders veranderen ze in dieren en worden ze in het bos losgelaten. Grieks ja. Die hebben het niet zo op realisme.

De poster:

Twitter avatar ekathimerini Kathimerini English First posters for GR director Yorgos Lanthimos’s “The Lobster” ahead of Cannes Film Festival
http://t.co/ZG2v1wUUgC http://t.co/LcCylIIjXm

Irrational Man, Woody Allen
Mei, Cannes: een nieuwe Woody Allen dus. Dat is niet per se routine, al hangt het vooral af van de acteurs. Nu bundelt Allen de slinkende krachten met weirdo Joaquin Phoenix. Interessant.

The Sea of Trees, Gus Van Sant
Wat wordt het, experimenteel of conventioneel? Is afwachten bij Gus Van Sant. Matthew McConaughey zoekt – en vindt – in Japanse zelfmoordbos Aokigahara een reden om door te leven.

En ook hier weer, geen trailer. Een fan kluste een eigen, ontzettende saaie trailer in elkaar. Dan heb je in ieder geval één beeld:

Carol, Todd Haynes
Na Bob Dylan-biopic I’m not There deed hij vooral tv. Nu is Haynes terug op het witte scherm en de benauwende jaren 50 met lesbisch liefdesdrama: Rooney Mara versus Cate Blanchett.

De filmmakers maakten zelf een sfeerimpressie op youtube: