Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Noord-Korea heeft minister van Defensie geëxecuteerd’

De Noord-Koreaanse minister van Defensie is geëxecuteerd, omdat hij een gebrek aan respect had aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij zou in slaap gevallen zijn tijdens een evenement waarbij de leider ook aanwezig was, meldt persbureau Reuters vandaag.

Minister Hyon (R) met de Noord Noord-Koreaanse leider (L).
Minister Hyon (R) met de Noord Noord-Koreaanse leider (L). Foto AP Lee Jin-man

De Noord-Koreaanse minister van Defensie is geëxecuteerd, omdat hij een gebrek aan respect had voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij zou in slaap gevallen zijn tijdens een evenement waarbij de leider ook aanwezig was, meldt persbureau Reuters vandaag.

Minister Hyon Yong-chol werd ontslagen nadat op camerabeelden te zien was dat hij tijdens een militair evenement in slaap viel. Op 30 april werd hij ter dood gebracht door een luchtafweerkanon, onder toeziend oog van honderden mensen. Hyon Yong Chol begon zijn politieke carrière in 2009 en vorig jaar werd hij benoemd tot minister van Defensie.

Persbureau Reuters baseert zich op bronnen binnen de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten. Het zuidelijke buurland houdt Noord-Korea nauwlettend in de gaten. Volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst heeft Kim Jong-un dit jaar al opdracht gegeven om vijftien hooggeplaatste ambtenaren te laten doden.

Zijn oom

Kim Jong-un, die sinds 2011 de leider is van Noord-Korea, heeft meerdere zuiveringen laten doorvoeren, om zijn machtspositie te versterken meldt CNN.
In 2013 leidde dat tot de executie van zijn oom en plaatsvervanger Jang Song-Thaek. De man was een belangrijke figuur in de Noord-Koreaanse regering en een persoonlijke mentor voor Kim Jong-un, maar zou gecorrumpeerd zijn geraakt, aldus Noord-Korea.