25-jarige man doodgeschoten in Amsterdam, bekende van politie

Bij een schietpartij in Amsterdam-West is kort na middernacht een man doodgeschoten. Hij reed in een auto op de De Clercqstraat toen hij onder vuur werd genomen. Het is nog onduidelijk of het om een liquidatie gaat. De omgeving is momenteel nog afgezet voor onderzoek.

Sporenonderzoek bij de auto in De Clercqstraat in Amsterdam-West.
Sporenonderzoek bij de auto in De Clercqstraat in Amsterdam-West. Foto ANP/ Olim Bajmat

Bij een schietpartij in Amsterdam-West is kort na middernacht een 25-jarige man uit Zaandam doodgeschoten. Hij reed in een auto op de De Clercqstraat toen hij onder vuur werd genomen. Het is nog onduidelijk of het om een liquidatie gaat. Wel is de man een bekende van de politie.

Update 14.18: Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft in een reactie na afloop van de ministerraad vanmiddag gezegd zich “grote zorgen” te maken over de vele liquidaties, ook wegens het gevaar voor omstanders. Politie en justitie doen er volgens hem alles aan om de afrekeningen in het criminele circuit te voorkomen.

Volgens de minister zijn geen extra maatregelen nodig, maar benadrukte ook dat dit erg ingewikkeld is. De politie in Amsterdam heeft al extra agenten uit de rest van het land gekregen om het probleem in de stad aan te pakken en te helpen bij de opsporing.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Slachtoffer schietincident de #Clercqstraat is een 25-jarige man uit Zaandam. Hij was een bekende van de politie. https://t.co/uRLcMxuaWJ

De man werd doodgeschoten op de hoek van de De Clercqstraat en de Bilderdijkstraat. Een tram die op dat moment op de kruising reed, werd geraakt door schoten. Op een foto is te zien hoe een ruit is gebarsten. Geen van de inzittenden raakte gewond. Ook enkele geparkeerde auto’s werden geraakt, net als een bank en een supermarkt.

Pascal Kamperman, presentator bij Fox Sports, woont in de buurt en maakte foto’s:

Twitter avatar PascalKamperman Pascal Kamperman Tramlijn 3 is geraakt bij schietpartij hoek Bilderdijkstraat. Geen slachtoffers in tram…#schietpartij #liquidatie http://t.co/ITsSLs0Pcl

Meerdere scenario’s in media

Onduidelijk is volgens de politie ook of de man is uitgestapt uit de auto of dat hij door de daders uit het voertuig is getrokken. De man, van wie de identiteit vooralsnog niet bekend is, is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden.

Tijdschrift Nieuwe Revu meldde vanochtend op basis van ooggetuigen dat de 25-jarige man waarschijnlijk per toeval was doodgeschoten, nadat de schietpartij al begon in een waterpijpcafé verderop in de straat. De politie noemde dit later op de ochtend “niet waarschijnlijk”, omdat er bij het slachtoffer in de auto nog een persoon had gezeten volgens getuigen. Die is momenteel nog spoorloos.

Twee verdachten op scooter

Volgens de politie hebben getuigen twee donkergetinte verdachten zien wegrijden op een donkerkleurige scooter, mogelijk een met drie wielen. Ze zegt dat zich al meerdere getuigen hebben gemeld, maar roept de mensen die de schietpartij zagen gebeuren en zich nog niet hebben gemeld, dat snel te doen.

‘Automatisch wapen’

Een getuige van de schietpartij vertelt aan de lokale nieuwszender AT5 dat een man met een helm kwam aanlopen met een automatisch wapen en op de bestuurder van de auto schoot. De politie kan niet bevestigen dat er met een automatisch wapen is geschoten.