Man die moeder hielp bij zelfdoding krijgt ook in hoger beroep geen straf

Albert Heringa eerder tijdens de rechtszaak.
Albert Heringa eerder tijdens de rechtszaak. Foto / ANP ROBIN UTRECHT

Albert Heringa (74) die zijn 99-jarige moeder in 2008 hielp met sterven toen een arts haar uitzichtloze lijden niet wilde beëindigen, krijgt geen celstraf, heeft het gerechtshof in Arnhem besloten.

Het OM had in hoger beroep opnieuw drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen Heringa geëist, nadat de rechtbank hem schuldig had verklaard zonder straf op te leggen. Maar Heringa kon zich beroepen op een noodtoestand, vindt het gerechtshof. Hij heeft helemaal zorgvuldig en transparant gehandeld en wordt daarom ontslagen van vervolging, bericht persbureau ANP.

De verdachte is ontzettend opgelucht over de uitspraak: “Ik ben heel blij”, reageerde hij. Vanaf de publieke tribune klonk applaus.

Heringa’s moeder was niet ziek

Heringa hielp in 2008 zijn 99-jarige moeder Moek bij het beëindigen van haar leven. Hij gaf de vrouw, die niet ziek was maar niet meer verder wilde leven, malariapillen, slaappillen en een antibraakmiddel en filmde hoe hij te werk ging. Met de reportage ‘De laatste wens van Moek’, in 2010 uitgezonden door actualiteitenrubriek Netwerk, wilde Heringa het debat over hulp bij euthanasie aanzwengelen.

Het OM besloot ook tot vervolging van Heringa over te gaan. Volgens het OM had Heringa ondanks “zuivere intenties” niet zorgvuldig gehandeld en is straffeloze hulp bij zelfdoding voorbehouden aan artsen. De rechter moest zich hierover uitspreken zo vond justitie.

Geen euthanasie voor wie ‘klaar’ is met leven

Mensen die “klaar zijn met leven” komen niet in aanmerking voor euthanasie. Artsen mogen alleen euthanasie verlenen bij uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Met enige regelmaat komt het voor dat deze mensen hulp krijgen van vrienden of familie. De VVD wil een onderzoek naar de juridische mogelijkheden rondom hulp bij zelfdoding.