Generaal claimt afzetten president - mensen juichend straat op in Burundi

Mensen in de hoofdstad van Burundi vieren feest nadat de president is afgezet door een hoge generaal.
Mensen in de hoofdstad van Burundi vieren feest nadat de president is afgezet door een hoge generaal. Foto Reuters / Goran Tomasevic.

Een hoge generaal heeft vanmiddag gezegd dat het leger van Burundi de president heeft afgezet. Een woordvoerder van de president noemde de claim van de generaal “een grap” en zei dat Nkurunziza nog steeds president is, meldt persbureau Reuters.

Generaal-majoor Godefroid Niyombare heeft vandaag op de radio aangekondigd de president te hebben afgezet en te werken aan een overgangsregering. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Zuid-Afrika heeft in een verklaring laten weten “de situatie nauwlettend in de gaten te houden en het nog te vroeg is om te spreken van een staatsgreep”.

Honderden mensen zijn in de hoofdstad Bujumbura de straat opgegaan om te vieren dat Nkurunziza is afgezet, zo meldt een ooggetuige aan persbureau Reuters. Af en toe klinkt geweervuur. De politie zou nergens meer te bekennen zijn. Het is onduidelijk op hoeveel steun Niyombare kan rekenen. De staatsomroep, vaak een doelwit tijdens staatsgrepen in Afrika, wordt omringd door troepen. Een medewerker in het gebouw vertelde aan Reuters dat soldaten probeerden binnen te dringen.

Twitter avatar JolkeOppewal Jolke Oppewal Staatsgreep in #Burundi. Enthousiaste menigte in straten rond de ambassade, zwaaiend met palmbladeren http://t.co/Ss4h5m5XDF

Advies: reis niet naar Burundi

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag geeft het advies niet naar Burundi te reizen wegens de staatsgreep. Het ministerie adviseert Nederlanders binnen te blijven en demonstraties te vermijden. In het hele land, maar vooral in de hoofdstad Bujumbura, kunnen demonstraties voorkomen die mogelijk tot geweld leiden, waarschuwt het ministerie op zijn website. Het is nog niet bekend hoeveel Nederlanders in Burundi verblijven. Het ministerie zoekt dat nog uit, aldus een woordvoerder aan persbureau ANP.

Kandidaatstelling ongrondwettelijk

Nkurunziza was vanmorgen vertrokken naar Tanzania voor een top over de onrust in zijn land. Hij landde daar een uur voordat de legerofficier de coup claimde. (Update 18.00 uur: inmiddels is Nkurunziza weer onderweg naar Burundi). Aanleiding voor de protesten is dat tegenstanders van Nkurunzinza, sinds 2005 president, menen dat diens kandidaatstelling voor een derde presidentstermijn ongrondwettelijk is. In de grondwet van Burundi staat dat een president maximaal één keer mag worden herkozen. Maar Nkurunzinza zegt dat hij bij zijn eerste termijn niet door het volk, maar door het parlement is gekozen. Hij werd destijds leider van een overgangskabinet na het einde van de burgeroorlog. Zijn eerste termijn telt daarom niet, zo zegt hij.

Eerder deze week beloofde Nkurunzinza dat een derde termijn als president van Burundi écht de allerlaatste zou zijn. Met deze uitspraak hoopte hij een einde te maken aan de onrust in zijn land. Nkurunzinza riep op de protesten onmiddellijk te stoppen, zodat Burundi zich in vrede kon voorbereiden op de verkiezingen van 26 juni. Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 50.000 inwoners van Burundi naar buurlanden gevlucht vanwege het geweld in het land.

Twitter avatar minbuza Ministerie van BuZa Ministers #Koenders en #Ploumen maken zich grote zorgen over situatie #Burundi. Koenders in contact met VN Speciaal Gezant Said Djinnit

Koenders en Ploumen volgen situatie

De ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) zijn bezorgd over de staatsgreep in Burundi en volgen de ontwikkelingen nauwgezet om een helder beeld te krijgen van de situatie in het land. Koenders heeft contact met de speciale gezant van de Verenigde Naties voor de Grote Meren.

Lees ook in NRC Handelsblad: Iedereen vraagt om vertrek maar Burundi’s leider blijft (€)