Geen luchtaanvallen, wel gevechten in Jemen na ingaan bestand

De lucht boven Sana'a wordt verlicht door de schoten uit het luchtafweergeschut vlak voor het ingaan van een vijfdaags bestand.
De lucht boven Sana'a wordt verlicht door de schoten uit het luchtafweergeschut vlak voor het ingaan van een vijfdaags bestand. Foto EPA/ Yahya Arab

In de lucht is het tot nu toe stil geweest in Jemen, waar gisteravond een humanitair bestand van vijf dagen inging, maar op de grond werd gewoon nog verder gevochten volgens getuigen en veiligheidsfunctionarissen. Het staakt-het-vuren, tegelijkertijd hard nodig om de bevolking noodzakelijke hulpgoederen te brengen en een test voor beide kanten in het conflict, is broos.

Volgens de functionarissen en ooggetuigen braken er een half uur na het ingaan van het bestand hevige gevechten uit toen Houthi-rebellen probeerden de zuidelijk gelegen stad Dhale te bestormen, schrijft persbureau AP.

Beide kanten van het conflict in Jemen, aan de ene kant de door Saoedi-Arabië geleide sunnitische coalitie en aan de andere de shi’itische Houthi-rebellen, gesteund door oud-president Ali Abdullah Saleh, hebben gezegd dat ze overtredingen van het bestand met geweld zullen beantwoorden. Het bestand zal de wens van beide kanten testen om over te gaan tot vredesbesprekingen die een einde zouden moeten maken aan de gevechten in het land, die sinds maart al aan ruim 1.400 mensen, de meerderheid burgers, het leven hebben gekost.

Besprekingen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verwelkomde gisteren het bestand, maar waarschuwde wel dat dat alleen succesvol kan zijn als alle partijen “transparant en betrouwbaar hun militaire operaties staken”. De Veiligheidsraad riep VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op om op te roepen tot door de VN geleide vredesbesprekingen. Alle betrokken partijen zouden daaraan moeten meedoen. Functionarissen hebben volgens AP nog geen tijd en datum voor die gesprekken gepland.

Legitimiteit

Een internationale coalitie onder leiding van buurland Saoedi-Arabië voert sinds maart luchtaanvallen uit in Jemen op de Houthi-rebellen, die de macht in het land hebben gegrepen. Daarmee proberen ze de legitimiteit van de ook door het Westen gesteunde president Abd Rabbo Mansour Hadi, de opvolger van de tijdens de Arabische Lente in 2011 afgezette president Saleh, te verdedigen. Hadi was kort daarvoor uit Sana’a gevlucht en vervolgens naar het buitenland.