Moerdijk: brandweer geeft sein brand meester

De brand bij Remondis Argentia in Moerdijk. Bewoners in de omgeving wordt aangeraden om ramen en deuren dicht te houden.
De brand bij Remondis Argentia in Moerdijk. Bewoners in de omgeving wordt aangeraden om ramen en deuren dicht te houden. Foto ANP/ARIE KIEVIT

Bij een recyclingbedrijf op een industrieterrein in Moerdijk heeft vanmiddag een grote brand gewoed. Rond 19.00 gaf de brandweer het sein brand meester. Uit de eerste metingen blijkt dat er geen hoge concentraties van gevaarlijke stoffen in de rook zaten.

Het nablussen zal nog enkele uren duren, zo meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant op Twitter:

Twitter avatar VRMWB Veiligheidsregio MWB #Brand #Moerdijk #RemondisArgentia : Brandweer geeft sein “brand meester” Nablussen gaat nog uren duren.

De brand brak vanmiddag uit in het pand van Remondis Argentia, een bedrijf dat edelmetalen uit stoffen recyclet. Volgens de brandweer was er eerder een explosie gemeld.


De brandweer rukte met groot materieel uit en schaalde de brand op naar GRIP 2. Dat betekent dat er sprake is van een ‘incident met duidelijke uitstraling naar de omgeving’. De bluswerkzaamheden richtten zich op het beschermen van een naastgelegen loods:

Twitter avatar VRMWB Veiligheidsregio MWB Inzet brandweer #RemondisArgentia #Moerdijk richt zich op behoud naastgelegen loods waar brandbare stof poly-ethyleen ligt opgeslagen.

De persoon die brandwonden opliep is naar de IC-afdeling van een brandwondencentrum gebracht. Volgens de Veiligheidsregio is er geen sprake van een levensbedreigende situatie. Er zijn verder geen andere mensen gewond geraakt. Volgens de brandweer waren er ook geen personen in het bedrijfspand:

Twitter avatar BrandweerMWB Brandweer MWB Grote uitslaande brand#RemondisArgentia #Moerdijk. Geen personen in pand aanwezig.

Chemie-Pack

Het terrein in Moerdijk is in het verleden al vaker getroffen door grote branden. Een jaar geleden raakten twee mensen gewond bij een explosie in een chemisch complex van Shell. In januari 2011 brak een grote brand uit bij Chemie-Pack. Bluswater raakte toen vermengd met chemische stoffen. Dat kwam vervolgens in het grondwater terecht. De leiding van het inmiddels failliete bedrijf kreeg taakstraffen en geldboetes opgelegd wegens nalatigheid. De schade wordt geschat op 72 miljoen euro.

Twitter avatar VRMWB Veiligheidsregio MWB #Brand #Moerdijk #RemondisArgentia : Ook voor opvang bluswater zijn maatregelen genomen.