Trajectcontrole A2 schendt de privacy van automobilisten niet

Borden langs de A2 geven de trajectcontrole tussen Utrecht en Amsterdam aan.
Borden langs de A2 geven de trajectcontrole tussen Utrecht en Amsterdam aan. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Het trajectcontrolesysteem op de A2 is rechtmatig en schendt de privacy van automobilisten niet. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht vandaag bepaald. Voorzitter Bas Filippini van de stichting Privacy First had een uitspraak uitgelokt door een snelheidsboete niet te betalen en zo bij de rechter voor te laten komen.

De voorzitter van de stichting Privacy First, die als doel heeft het recht op privacy te behouden en te bevorderen, kreeg in 2012 een boete van 45 euro omdat hij gemiddeld 8 kilometer per uur te snel had gereden over de snelweg bij Breukelen. Hij ging tegen de boete in beroep om zo te protesteren tegen de trajectcontrole die zijn snelheid had gemeten. Volgens Filippini schenden de 150 tot 200 camera’s die langs de A2 opgesteld staan de privacy van onschuldige automobilisten omdat het kenteken van elke auto wordt geregistreerd en 72 uur wordt bewaard.

‘Geringe inbreuk’

De rechter oordeelde echter vandaag dat er een wettelijke basis is voor het registratiesysteem. Omdat de gegevens van niet-overtreders binnen 72 uur worden gewist, is er volgens de rechter slechts sprake van “een geringe inbreuk op de privacy”. Bovendien stelt hij dat weggebruikers op de hoogte worden gesteld van de trajectcontrole door borden langs de snelweg. Filippini, die heeft aangegeven nu naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen, moet dus alsnog zijn boete betalen.

Momenteel is een nieuwe wet in de maak over het gebruik van geregistreerde camerabeelden van trajectcontroles. Die staat de overheid toe de gegevens enkele weken in plaats van drie dagen te bewaren. Ook mogen de beelden voor andere doeleinden dan snelheidscontroles worden gebruikt.

Lees ook in NRC Handelsblad: Privacy bewaken? Volslagen kansloos (€).