Top Imtech vertrekt voortijdig na drie jaar van puinruimen

De cijfers zijn nog rood en de Duitse justitie doet onderzoek. Toch stopt topman Gerard van de Aast van Imtech vervroegd.

De top van installatiebedrijf Imtech, dat nog altijd in moeilijkheden verkeert, vertrekt begin volgend jaar bij het bedrijf. Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast wordt per 1 januari opgevolgd door Paul van Gelder, die nu ook al in het bestuur zit. Financieel directeur Hans Turkesteen verlaat het bedrijf per 1 april. Voor hem moet nog een opvolger worden gevonden.

Dat heeft Imtech (elektrotechniek, automatisering en werktuigbouw) vanochtend bekend gemaakt. Beide vertrekkende bestuurders zijn in het voorjaar van 2013 bij het bedrijf uit Gouda begonnen. Ze vertrekken voordat hun termijn officieel afloopt. Imtech (22.000 werknemers) noemt volgend jaar een „natuurlijk moment” voor een bestuurswisseling.

Toen topman Van de Aast begin 2013 de overstap maakte van bouwbedrijf VolkerWessels naar Imtech was nog niet bekend dat het laatste bedrijf in grote problemen verkeerde. Imtech stond destijds bekend als beurslieveling, die een indrukwekkende internationale groei had laten zien. Kort daarna bleek dat het installatiebedrijf verwikkeld was in omvangrijke fraudezaken rond een Pools pretpark en Duitse projecten. Van de Aast moest direct aan de slag als puinruimer.

Inmiddels is Imtech na verschillende reddingsacties voor de helft in handen gekomen van vier banken (ING, Rabobank, Commerzbank en ABN Amro). De technische dienstverlener (21.650 medewerkers in Europa) leed vorig jaar een verlies van ruim een half miljard euro, bij een omzet van 3,9 miljard euro.

In het eerste kwartaal van dit jaar leed Imtech weer een verlies, van 49 miljoen euro, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die vanochtend werden gepubliceerd. De omzet daalde in een jaar tijd met 11 procent naar 873 miljoen euro. Het aandeel Imtech stond eind van deze ochtend ruim 4 procent in de min.

Het bedrijf is nog lang niet uit de problemen. De Duitse justitie onderzoekt of er illegale prijsafspraken zijn gemaakt bij de bouw van twee energiecentrales in de Eemshaven en het Duitse Hamm. Er zou mogelijk sprake zijn van valse facturen en omkoping.