Top Imtech vertrekt volgend jaar

Exterieur van het hoofdkantoor van technische dienstverlener Imtech in Gouda.
Exterieur van het hoofdkantoor van technische dienstverlener Imtech in Gouda. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Topman Gerard van de Aast en financieel directeur Hans Turkesteen vertrekken in 2016 bij technisch installatiebedrijf Imtech uit Gouda. Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend, net als de kwartaalcijfers. Daaruit bleek dat het in de problemen verkerende bedrijf nog altijd verlies lijdt.

Van der Aast wordt op 1 januari 2016 opgevolgd door Paul van Gelder, nu nog lid van het bestuur van het bedrijf. Voor Turkesteen, die per 1 april 2016 zal opstappen, wordt nog een vervanger gezocht. Economieredacteur Menno Tamminga over het nieuws:

Twitter avatar menno_tamminga Tamminga Twee beeld bepalende bestuurders Imtech vertrekken. Toch wel onverwacht. http://t.co/MZQZCNRuo7

“Van der Aast en Turkesteen hebben het bedrijf drijvende weten te houden onder extreem moeilijke omstandigheden. Dat ze nu al weggaan, nog geen drie jaar na hun aanstelling, is al snel. Hun vertrek wordt nu al aangekondigd in een poging van Imtech om te laten zien aan aandeelhouders en potentiële opdrachtgevers dat het bedrijf de situatie onder controle heeft.”

Van der Aast en Turkesteen begonnen in 2013 bij Imtech, vlak nadat een groot boekhoudschandaal bij het bedrijf was onthuld. Imtech heeft nog altijd last van allerlei schandalen, zo blijkt uit de cijfers over de eerste drie maanden van dit jaar. Het nettoverlies bedroeg 49 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 77 miljoen euro. Imtech zegt ervan uit te gaan dat het operationeel resultaat over heel 2015 positief uit zal vallen. Van der Aast sprak in een reactie op de kwartaalcijfers over “bevredigende progressie”.

Nog lang niet uit de problemen

Het bedrijf maakte vandaag tevens bekend een schikking te hebben getroffen met de Belgische beleggersclub Deminor over de schade die aandeelhouders hebben geleden door het boekhoudschandaal. Financiële details werden niet vermeld. In oktober vorig jaar werd al geschikt (€) met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Imtech is nog lang niet uit de problemen. De nasleep van verschillende schandalen holt het bedrijf financieel uit. Er was het boekhoudschandaal, en er is ook sprake geweest van een omkoopschandaal, dubieuze betalingen aan een voetbalclub waarvan het bedrijf hoofdsponsor was en het overtreden (€) van exportbeperkingen.

In 2013, toen de ellende begon, moest Imtech plots 370 miljoen afschrijven op een Pools pretpark en Duitse projecten. Het bedrijf schrapte ruim 2.000 banen en verloor bijna driekwart van de beurswaarde. Uiteindelijk moesten de vier banken van het bedrijf (ING, Rabobank, ABN Amro en de Duitse Commerzbank) bijspringen (€) en aandelen opkopen om Imtech van een faillissement te redden.

Kartelzaak

Het grootste probleem van Imtech op dit moment is een grote kartelzaak in Duitsland. De Duitse justitie onderzoekt (€) of er illegale prijsafspraken zijn gemaakt bij de bouw van twee energiecentrales in de Groningse Eemshaven en het Duitse Hamm. Er zou sprake zijn van prijsafspraken, maar ook van valse facturen en omkoping. Imtech ontkent dat het mededingingsregels heeft overtreden.

Lees ook in NRC Handelsblad: Imtech is nog lang niet uit de problemen (€).