Thuis al plek op kantoor claimen

Deze rubriek belicht elke week een nieuw bedrijf. Dit keer: Mapiq.

Bedrijf: Mapiq

Oprichters: Jasper Schuurmans en Sander Schutte

Medewerkers: vijf

Website: www.mapiq.net/nl

Met het ‘Nieuwe Werken’ heb je geen eigen bureau meer, maar een flexwerkplek. Laptop onder de arm en zoeken maar naar een lege plek. De start-up Mapiq wil je dat zoekproces besparen.

Hoe doen Mapiq dat?

De webapp maakt het makkelijker om nieuwe kantoorruimtes te gebruiken. Met bouwtekeningen maakt Mapiq een 3D-map van het hele gebouw met alle bureaus en werkplekken. Door in te loggen hebben medewerkers alle faciliteiten van het gebouw binnen handbereik. Je kunt vrije plekken vinden, ruimtes boeken en inchecken op een bepaalde plek, zodat collega’s van elkaar kunnen zien waar ze zich precies in het gebouw bevinden, of waar de vergadering gaat plaatsvinden.

Waarom zou je dit gebruiken?

Omdat steeds meer kantoorpanden het nieuwe werken omarmen: stilteruimtes, ontspanningsruimtes met zitzakken en tafeltennistafels, eindeloos veel volle flexbureaus... Nu kun je weer een plek en collega’s vinden.

Hoe werkt het?

De organisatie kan zelf bepalen wat de voorwaarden zijn om een plek te reserveren, dus bijvoorbeeld hoe ver van te voren je al een plek mag vastleggen.

Wie zijn de klanten?

Tot nu toe Deloitte, TU Delft, Gemeente Haarlem, de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.

Hoeveel kost het?

Dat is voor elk gebouw verschillend, maar het kost een bedrijf ongeveer 20 euro per werkplek – Mapiq moeten immers het hele gebouw in kaart brengen. Daarbij gaat Mapiq ervan uit dat een gemiddelde werknemer vijftien vierkante meter in het gebouw in beslag neemt. Dat lijkt veel, maar dat is inclusief loopje naar het koffieautomaat en de wc.