Telecombedrijf Verizon neemt AOL over voor bijna 4 miljard euro

Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon zegt dat het internetaanbieder AOL overneemt voor 3,9 miljard euro. Het bedrijf wil daarmee haar positie op de markt van mobiele telefonie verstevigen. Dat meldt persbureau AP. Op de beurs steeg het aandeel van AOL met 18,1 procent naar 50,29 dollar nadat Verizon het bod bekendmaakte.

Ceo Tim Armstrong van AOL.
Ceo Tim Armstrong van AOL. Foto EPA /Bernd von Jutrczenka

Het Amerikaanse telecombedrijf Verizon zegt dat het internetaanbieder AOL overneemt voor 3,9 miljard euro. Het bedrijf wil daarmee zijn positie op de markt van mobiele telefonie verstevigen. Dat meldt persbureau AP. Op de beurs steeg het aandeel van AOL met 18,1 procent naar 50,29 dollar nadat Verizon het bod bekendmaakte.

Verizon Communications is de grootste aanbieder van mobiele telefonie in de Verenigde Staten. De onderneming biedt ook internet en tv aan en heeft vijf miljoen pay tv-abonnees. Sinds kort biedt Verizon bundels aan, die je kunt uitbouwen op basis van je interesses. Het bedrijf heeft in het eerste kwartaal van dit jaar minder winst geboekt dan een jaar eerder. De strategie om onder andere iPhones met flinke kortingen te verkopen, ging ten koste van de winstgevendheid, schrijven analisten.

AOL bezit keur aan internetsites

AOL (voorheen America Online) splitste in 2009 af van Time Warner door zelfstandig naar de beurs te gaan. De fusie van AOL in 2000 met het mediaconglomeraat was door het uiteenspatten van de technologiezeepbel feitelijk mislukt.

AOL probeerde de afgelopen jaren zijn verouderde bedrijfsmodel als aanbieder van internettoegang via inbelmodems om te gooien door overnames van een aantal dotcomsites. Nieuws- en entertainmentsite The Huffington Post werd gekocht, nieuwsdienst Patch, videozoekmachine 5min Media en blogs zoals TechCrunch. De aankopen resulteerden in een gedifferentieerd eigendom van digitale kaarten, nieuws, een advertentienetwerk en email.

NRC-economieredacteur Wouter van Noort twittert over de overname:

Twitter avatar WoutervNoort Wouter van Noort Verizon koopt AOL voor de content. Een beetje alsof KPN Sanoma zou kopen, of RTL.

Ceo Tim Armstrong zegt dat de overname: “het grootste bedrijf in de VS zal creëren dat actief is op de markt van mobiele telefonie en video”. Volgens the Wall Street Journal laat de overname eerder de teloorgang zien van het telecommunicatiebedrijf:

Twitter avatar WSJ Wall Street Journal Verizon’s AOL deal signals more a crumbling empire than the power of the network http://t.co/0t8cJX8wwV by @dkberman http://t.co/sLTettNjsp