Tarik Z. is geen verwarde man, zegt zijn advocaat

Verstoorder NOS-uitzending

De rechtszaak tegen Tarik Z. begint vandaag. Zijn advocaat vindt hem niet verward.

Agenten overmeesteren Tarik Z.
Agenten overmeesteren Tarik Z. Foto ANP

De advocaat van Tarik Z., tegen wie vandaag de strafzaak begint, zegt dat zijn cliënt geen verwarde indruk maakt. Hij denkt dan ook niet dat hij ontoerekeningsvatbaarheid gaat bepleiten in de zaak tegen de gijzelnemer van het NOS Journaal. „Die kant gaat het niet uit”, zegt hij in een korte telefonische toelichting.

Vandaag begint bij de rechtbank in Lelystad het strafproces tegen Z.. Hij drong in januari de redactieruimte van het NOS-journaal binnen, en eiste zendtijd. Het achtuurjournaal kon hierdoor niet uitzenden.

De eerste zitting vanochtend was pro forma. De inhoudelijke behandeling begint op 19 juni. Tarik Z. wordt verdacht van vrijheidsberoving, bedreiging met een dreigbrief, en bezit van een gasalarmpistool, vijftien knalpatronen en een geluiddemper.

Volgens de Haagse strafrechtadvocaat Ton Visser is het psychisch onderzoek naar zijn cliënt inmiddels afgerond, maar is het rapport nog niet klaar. Hij verwacht niet dat dit rapport aanleiding zal geven om Tarik Z. ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Hij krijgt in voorarrest geen speciale behandeling als psychiatrisch patiënt. De uitspraak van de advocaat is opmerkelijk omdat Tarik Z. op de videobeelden die de NOS maakte van de gijzeling een verwarde indruk maakte.

Tarik Z., een destijds 19-jarige student uit Pijnacker, dwong op 29 januari even voor 8 uur ’s avonds met een pistool toegang af tot het NOS-gebouw in Hilversum. Met een bewaker als gijzelaar eiste hij dat hij een verklaring kon afleggen in het achtuurjournaal. De bewaker leidde hem echter naar een lege studio, waar overdag de journaals worden opgenomen. Na enige tijd ijsberen en praten met de bewaker, waarvan de beelden op tv zijn uitgezonden, werd hij overmeesterd door een arrestatieteam.

Toen hij naar buiten werd geleid, vertelde hij een verslaggever dat hij geen terroristische motieven had en niemand wilde verwonden of doden. Later verklaarde hij alleen te hebben gehandeld. Zijn wapen bleek nep. Sindsdien zit Z. in voorarrest.

Omdat het veelbekeken achtuurjournaal op zwart ging, en de beelden van de gijzeling te zien waren, maakte de actie veel indruk. Eerder die week was de moordaanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Men vreesde dat het ook hier om een islamistische aanslag ging. Later kantelde dat beeld. Medestudenten en buurtgenoten verklaarden dat Tarik Z. een doodgewone student was, die Michael Jackson goed kon imiteren. Op internetfora werd hij belachelijk gemaakt als ongevaarlijke gek in een slecht pak.

De student, geboren in Zoetermeer, komt uit een tuindersfamilie. Hij woont in Pijnacker met zijn moeder, stiefvader een broertje en twee stiefzusjes. Zijn biologische vader is Egyptenaar. Z. is eerstejaars student Molecular Science & Technology, een gezamenlijke opleiding van de TU Delft en de Universiteit Leiden.

De publieke omroep kreeg kritiek omdat de zender NPO 1 meer dan een uur uit de lucht was. Uit een onderzoek bleek dat de omroepen langs elkaar heen hadden gewerkt en niet hadden gecommuniceerd met de politie. Technisch gezien was er geen probleem om weer uit te gaan zenden, het ging om de personeelsbezetting.