EU-Hof van Justitie: eurocommissaris Dalli stapte vrijwillig op in 2012

Oud-eurocommissaris John Dalli werd in oktober 2012 niet gedwongen ontslag te nemen. De Maltees nam zelf en vrijwillig ontslag, oordeelde het EU-Hof van Justitie vanochtend. Dalli, commissaris voor Gezondheid in de commissie van José Manuel Barroso, stapte op na aantijgingen van beïnvloeding. De Maltees was destijds bezig met regelgeving voor de tabaksindustrie. Een Maltese zakenman, met wie Dalli banden had, zou een flinke som geld hebben geëist van een Zweedse producent van kauwtabak. Als tegenprestatie zou de zakenman de commissaris beïnvloeden. Dalli zou van de praktijken op de hoogte zijn geweest en niets hebben ondernomen om dit te stoppen. Dalli stelde later dat Barroso hem dwong op te stappen. Bovendien vond hij dat hij te weinig tijd had gekregen om zich te verdedigingen. (ANP)