Piepende remmuis

Van steenmarters (Martes foina) is bekend dat zij onder de motorkap van auto’s kruipen en daar schade kunnen aanrichten. Autofabrikant Audi bracht met ingebouwde camera’s in beeld hoe getrainde marters zich rond het motorblok gedragen en versterkte de bedrading en leidingen daar waar de roofdiertjes bij konden met hun scherpe tanden. Ook muizen nestelen zich wel eens in auto’s maar maken daar eigenlijk slechts rommel.

Een bijzonder geval van een piepklein zoogdier dat wel voor serieuze klachten zorgde, werd in januari 2006 vastgesteld in het KwikFit-filiaal aan de Bollandstraat in Rotterdam-Zuid. Een klant van het autoservicebedrijf meldde een piepende rem en keurmeester Dick Huisman inspecteerde de mechanismen. Linksvoor, tussen de remklauw en de remschijf, vond hij de oorzaak: een platte, dode muis. De opmerkelijke vondst is keurig gedocumenteerd in De Band (nummer 1, maart 2006): „Het klinkt ongeloofwaardig, maar het is echt gebeurd”, schrijft het personeelsblad.

De inmiddels gepensioneerde automonteur bewaarde de piepende remmuis zorgvuldig in een gripzakje. Hij schonk het lijkje aan het Natuurhistorisch Museum, speciaal voor de collectie dode-dieren-met-een-verhaal. Het bleek om een huisspitsmuis (Crocidura russula) te gaan. Remstof had de insecteneter perfect geconserveerd.