Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Picasso geveild voor recordbedrag van 179 miljoen dollar

Het schilderij Les femmes d’Alger (De vrouwen van Algiers) van de Spaanse schilder Pablo Picasso is vannacht in New York geveild voor een recordbedrag van 179 miljoen dollar (160 miljoen euro). Het is hoogste bedrag dat ooit op een veiling voor een schilderij is neergelegd.

Het schilderij 'Vrouwen van Algiers' van Pablo Picasso, dat vannacht voor een recordbedrag van 179 miljoen dollar is geveild door het veilinghuis Christie's in New York.
Het schilderij 'Vrouwen van Algiers' van Pablo Picasso, dat vannacht voor een recordbedrag van 179 miljoen dollar is geveild door het veilinghuis Christie's in New York. Foto AFP/Andrew Burton

Het schilderij Les femmes d’Alger (Version 0) (De vrouwen van Algiers) van de Spaanse schilder Pablo Picasso is vannacht in New York geveild voor een recordbedrag van 179 miljoen dollar (160 miljoen euro). Het is het hoogste bedrag dat ooit op een veiling voor een schilderij is neergelegd.

Het veilinghuis Christie’s in New York had van tevoren verwacht dat het olieverfschilderij, dat Picasso in 1955 schilderde, zo’n 140 miljoen dollar zou opleveren. Het werk is onderdeel van een serie van vijftien schilderingen over de negentiende-eeuwse schilder Eugène Delacroix.

Twitter avatar Datagraver Datagraver Weer een meesterwerk verkocht. Picasso’s Les Femmes d’Alger gaat voor $179,3 miljoen over. Grafiek weer bijgewerkt. http://t.co/NohHYJGhUV

In 1997 bracht hetzelfde schilderij nog bijna 32 miljoen dollar op. De waardestijging is te verklaren doordat werken van Picasso momenteel zeer populair zijn. Tegelijkertijd komen particuliere veilingen zoals gisteren zelden voor. Het schilderij was vannacht binnen elf en een halve minuut verkocht. Het openingsbod was al 100 miljoen dollar.

Ook recordbedrag voor beeldhouwwerk

Het vorige veilingsrecord stond op naam van Francis Bacon. Zijn schilderij Three Studies of Lucian Freud werd in 2013 verkocht voor een bedrag van 142 miljoen dollar (127 miljoen euro). Het hoogste bedrag dat ooit werd neergelegd voor een werk van Nederlandse makelij is 82,5 miljoen dollar (65,8 miljoen euro), dat in 1990 werd betaald voor het schilderij Portret van Dr. Gachet van Vincent van Gogh.

Tijdens dezelfde veiling werd vannacht een recordbedrag neergelegd voor een beeldhouwwerk. Het op ware grootte gemaakte beeld L’Homme au Doigt (De wijzende man) van de Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti werd geveild voor een bedrag van 141 miljoen dollar (126 miljoen euro). Ook dat was meer dan 10 miljoen dollar meer dan verwacht. Het vorige record stond eveneens op naam van de Zwitser, sinds in 2010 een werk van hem voor 104 miljoen dollar werd verkocht.

Lees meer over kunstcollecties van Nederlandse banken op NRC Q: Dit zijn de kunstcollecties van ABN, Akzo en ING