Oneindig veel smaken

Schrijfster Pia de Jong verhuisde met haar gezin van Amsterdam naar Princeton, in de Verenigde Staten. Ze schrijft over wat haar opvalt.

Illustratie Eliane Gerrits
Illustratie Eliane Gerrits

Geen blauwe, geen roze, maar paarse ballonnen geven aan waar ik moet zijn. Vandaag ben ik op de Lavender Graduation Day van de universiteit van Princeton. Hier worden de prijzen uitgereikt voor de inzet voor de LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) taskforce. 51 studenten, zo’n 4 procent van de klas van 2015, krijgen een speciale vermelding dan wel een geldbedrag.

Princeton staat in de toptien van „transvriendelijke” universiteiten. Zo is er genderneutrale huisvesting en is het gemakkelijk om van gender en naam te veranderen. Sporten volgens je gender is ook geen probleem, de sportschool heeft speciale kleedkamers. Hormoonbehandelingen vallen onder de zorgverzekering, net als genderbevestigende operaties. Op de website Trans at Princeton wordt een keur aan informatie, ondersteuning en activiteiten aangeboden.

Princeton kende van 1746 tot 1969 slechts een enkel geslacht. Gedurende 223 jaar werden hier louter mannen toegelaten. Het was een enorme stap toen de universiteit ‘co-ed’ ging en de eerste vrouwelijke studenten op de campus verschenen. Maar dat bleek niet de laatste stap. Er zijn meer dan twee smaken.

Op Facebook waren er voorheen zo’n 58 categorieën voor gender, van androgyn tot transfeminine. Inmiddels mag ieder zijn eigen gender definiëren.

Universiteiten worstelen met hoe ze met deze diversiteit om moeten gaan. De mascotte van de naburige universiteit, Rutgers, een manlijke ridder, krijgt nu gezelschap van homoseksuele en transgender vriendjes.

De president van Princeton spreekt de zaal toe. Hij gaat in op wat er recentelijk zoal gebeurde op gendergebied. Voormalig olympisch kampioen en onderdeel van de beroemde Kardashian-clan Bruce Jenner gaat nu als vrouw door het leven. Haar veelbekeken interview op tv met Diane Sawyer vestigde internationaal de aandacht op transseksualiteit. Op 1 mei maakte Cameron Langrell (15) een eind aan haar leven. Nadat ze haar geslacht op haar Facebookpagina naar ‘vrouwelijk’ had veranderd, werd ze voortdurend gepest. Het is de tiende zelfmoord van een transtiener in Amerika dit jaar. En dan is er Ashley Diamond, de transseksuele gevangene, die tegen haar zin in een mannengevangenis zit en recentelijk opnieuw overplaatsing heeft aangevraagd.

Vervolgens komen de vertegenwoordigers van de verschillende werkgroepen aan het woord. De bigenders, trigenders en pangenders. De agenders, non genders, genderless en de sexually confused. Het geheel valt onder de term genderqueer of GQ. Ik heb nog nooit zoveel nieuwe woorden en afkortingen in een middag gehoord.

Nu zelf ook enigszins seksueel verward, leer ik dat ik cisgender ben: ik voel me een vrouw, ik zie eruit als een vrouw, denk niet over chirurgie na en weet precies naar welke wc en kleedkamer ik moet gaan. Allemaal zaken waar ik voorheen nooit bij stilstond.

Er zijn nog meer dingen waar ik nooit over nagedacht heb. Wat moet een transgender aankruisen bij het hokje „geslacht”? Hoe spreek je een trans aan? Om ons met dat laatste te helpen worden er kaartjes uitgedeeld met alternatieven voor hij/zij, hem/haar, zoals bijvoorbeeld „ve”, „ver” en „zim”.

Bij de deur ligt een plattegrond van de wc’s op de campus. Hierop kan je in één oogopslag zien waar je zonder gêne kan plassen. Even later sta ik stil voor een wc die geschikt is voor mannen, vrouwen, invaliden, familie en transgenders. De laatste wordt aangeduid met een figuur die een half rokje draagt.

Binnen is het gezellig druk.