Onderzoek: in Oekraïense oorlog stierven 220 Russische soldaten

Wit-Russische soldaten tijdens een parade in Minsk op 9 mei.
Wit-Russische soldaten tijdens een parade in Minsk op 9 mei. Foto EPA / Tatyana Zenkovich

Tijdens de oorlog in Oekraïne zijn tot nu toe ten minste 220 Russische soldaten gesneuveld. Die conclusie trekt een onderzoeksrapport dat is gebaseerd op het werk van de vermoorde oppositieleider Boris Nemtsov.

Het is voor het eerst dat er op basis van onderzoek een schatting wordt gemaakt van het totale aantal Russische militairen dat tot nu toe is omgekomen in Oekraïne. Het Kremlin ontkent nog steeds hardnekkig dat Rusland betrokken is bij het conflict.

Onderzoek van de zogenoemde ‘soldatenmoeders’ en Russische media bood echter al eerder concrete aanwijzingen dat Moskou een geheime oorlog voert in de Donbas. Afgelopen zondag publiceerde persbureau Reuters nog uit gesprekken met (anonieme) Russische militairen, die vertelden over hun gevechtshandelingen in het gebied.

Rapport lekte uit

Het rapport ‘Poetin. Oorlog’ zou deze middag worden gepresenteerd, maar lekte voortijdig uit naar de Russische zakenkrant RBK. Volgens het rapport zijn er afgelopen augustus bij grootschalige gevechten rond het Oekraïense plaatsje Ilovajsk tenminste 150 Russische militairen gesneuveld.

Afgelopen februari kwamen rond Debaltseve nog eens zeventig Russische soldaten om het leven. Ook na het tweede akkoord van Minsk en de wapenstilstand van 15 februari gingen de gevechten rond deze Oekraïense enclave door, en zetten pro-Russische troepen hun offensief in alle hevigheid voort. De akkoorden van Minsk werden ook door Rusland ondertekend.

Oppositieleider doodgeschoten

Oppositieleider Boris Nemtsov begon aan het begin van dit jaar met zijn onderzoek naar de Russische betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne. Voordat hij zijn werk kon afronden werd hij echter op 27 februari doodgeschoten. Onder leiding van vriend en partijgenoot Ilja Jasjin werd het rapport daarna voltooid.

Volgens Jasjin zijn de onderzoekers erin geslaagd om in contact te komen met alle bronnen die Nemtsov had benaderd, waaronder veel nabestaanden. Geen van hen was echter bereid om on the record een verklaring af te leggen, zo zei Jasjin eerder in een interview met Radio Free Europe.

Drukkerijen onder druk om niet te publiceren

Het rapport bevestigt nog eens welke modus operandi het Kremlin volgt bij de geheime militaire operaties. Beroepsmilitairen met een tijdelijk contract worden ‘ontslagen’ uit dienst voordat ze de grens over gaan, zodat ze niet opvallen tussen de duizenden Russische vrijwilligers die meevechten. Het rapport schat het totale aantal Russische vrijwilligers in Oekraïne op 6.000 en het aantal lokale strijders op 30.000.

In de afgelopen tien maanden heeft het Kremlin bijna een miljard euro uitgegeven om deze troepen in het veld te houden, zo schat het rapport.

Het rapport wordt uitgegeven door Nemtsovs partij, RPR-Parnas. Verschillende experts en journalisten hebben eraan gewerkt. Eerdere rapporten van Nemtsov over corruptie van het Poetin-regime en misstanden rond de Winterspelen in Sotsji werden goed ontvangen. De bedoeling is dat het rapport in grote aantallen wordt gedrukt en verspreid. Volgens Jasjin worden drukkerijen echter nu al onder druk gezet om niet mee te werken aan de publicatie.