Nepal opnieuw getroffen door zware aardbeving, minstens 41 doden

Gewonden worden uit voorzorg uit een ziekenhuis in Kathmandu gedragen nadat Nepal vanochtend opnieuw werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter.
Gewonden worden uit voorzorg uit een ziekenhuis in Kathmandu gedragen nadat Nepal vanochtend opnieuw werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. Foto AFP/Prakash Mathema

Nepal is opnieuw getroffen door een zware aardbeving. Vanochtend werd door het Amerikaanse Geologische Onderzoeksbureau (USGS) een beving met de kracht van 7,3 op de schaal van Richter gemeten. Volgens het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er 36 doden gevallen in Nepal en vijf in buurlanden India en China. Er is sprake van 981 gewonden.

Het epicentrum ligt op zo’n 80 kilometer ten oosten van de eerder zwaar getroffen hoofdstad Kathmandu. Persbureau AFP meldde eerder op basis van VN-organisatie International Organization of Migration (IOM) dat er in de stad Chautara (maps) vier doden zijn gevallen doordat huizen zijn ingestort door de nieuwe beving. In dezelfde regio heeft de aardbeving een aantal landverschuivingen veroorzaakt

In de Indiase deelstaten Bihar en Uttar Pradesh zijn vier doden gevallen, in de Chinese regio Tibet is één iemand om het leven gekomen, meldt Reuters.

Dieper en in een meer afgelegen gebied

Het epicentrum lag volgens het USGS in een afgelegen gebied tussen Kathmandu en de Mount Everest in, in tegenstelling tot de beving van 25 april die plaatsvond in bewoond gebied. Ook lag deze aardbeving dieper (18,5 kilometer diep) dan de beving die Nepal eerder trof (15 kilometer diepte). Hoe dichter bij het aardoppervlak, hoe meer schade een aardbeving kan aanrichten.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse MAP New 7.4-magnitude quake in Nepal: USGS @AFP http://t.co/fBSDCOFMSk

Mensen in Kathmandu renden uit paniek de straat op. Het vliegveld in de Nepalese hoofdstad is tijdelijk afgesloten. De aardbeving werd tot in de Indiase stad New Delhi gevoeld. Ook waren er twee naschokken, met een kracht van respectievelijk 5,6 en 6,3 op de schaal van Richter.

Eerder werd bericht dat het epicentrum bij de Mount Everest zou liggen vlak bij het basiskamp voor bergbeklimmers. Het kamp is voor de rest van het jaar gesloten sinds de vorige aardbeving. Die veroorzaakte een lawine die achttien bergbeklimmers het leven kostte.

Twitter avatar JackBoard Jack Board Hundreds of people running of out of Kathmandu airport. Scary shaking from aftershock #NepalQuake http://t.co/XiIdB0BCCS

Meer dan 8.000 doden

Nepal werd op 25 april getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter die aan meer dan 8.150 mensen het leven kostte. Nog eens bijna 18.000 mensen raakten gewond. Meer dan een kwart miljoen huizen zijn verwoest, en het VN-bureau voor rampenhulp OCHA schat dat er minimaal 366 miljoen euro nodig is voor alleen al noodhulp.

Vanochtend redde het Nepalese leger nog 117 mensen uit drie afgelegen bergdorpen ten noorden van de hoofdstad. In de dorpen waren volgens het leger honderden mensen omgekomen door de beving. De dorpjes zijn moeilijk bereikbaar door de afgelegen locatie en het slechte weer in de regio.

Lees meer in ons Dossier Nepal.