Wie gooide die oorlogshelden weg?

Portretten van de helden van de Grote Vaderlandse Oorlog bij het oud vuil? Op Russische internetfora is grote ophef ontstaan nadat bloggers foto’s hadden gepubliceerd van stapels weggegooide portretten.

De afbeeldingen waren zaterdag meegedragen tijdens de massale herdenking in Moskou van de Russische overwinning op nazi-Duitsland. Na de militaire parade op het Rode Plein droegen naar schatting een half miljoen ‘familieleden’ de portretten mee in een indrukwekkende, stille mars voor het ‘Onsterfelijke Regiment’. President Poetin liep voorop met een afbeelding van zijn vader, die in de oorlog gewond was geraakt bij Leningrad.

Ook in andere Russische steden werden dergelijke marsen gehouden. In totaal zouden 12 miljoen Russen hebben meegelopen ter nagedachtenis aan de helden van de oorlog die aan zeker 26 miljoen Sovjetburgers het leven kostte.

De verontwaardiging was daarom groot toen er foto’s verschenen waarop te zien was dat sommige portretten na de mars in Moskou achteloos waren weggegooid. De journalist Andrej Malgin vroeg zich openlijk af de deelnemers echt portretten van familieleden meevoerden. Of wellicht waren ingehuurd. „Zouden ze portretten van hun dode verwanten anders zomaar hebben weggegooid?”