Mensenlevens verdienen een betere 112-app dan deze

Als je iets niet kunt gebruiken in een acute noodsituatie is het chaos. Helaas biedt een nieuwe app voor noodsituaties, ‘SOS Alarm’, vooral meer chaos.

Met de app kun je 112 bellen en wordt je locatie per gps doorgegeven. Dat is een sterk idee, maar de uitvoering is dat niet.

Het begint bij de verplicht in te vullen gegevens. Daar verwacht je belangrijke informatie over je gezondheid in te moeten vullen. Heb je hartproblemen? Diabetes? Een aandoening? Allemaal niet. Wel je e-mailadres, zodat je belangrijke updates kunt ontvangen over de app, die soms SOS Alarm heet, soms SOS Alarm ->112 en soms NL-SOSALARM, allemaal binnen dezelfde app.

De indrukwekkende rode knoppen met ‘NOODSITUATIE: JA, NEE’ vragen weinig uitleg. ‘NEE’ geeft je belangrijke nummers, zoals voor ‘inbraakbeveiliging’, maar ook onzin zoals ‘goedkope vakanties’ en ‘zonnepanelen België’.

‘JA’ brengt je naar een scherm met allerlei opties, zoals bewusteloos ademt wel, trein-/vliegtuigongeluk, overval en, echt waar: zinloos geweld. Daarna komt de mogelijkheid om een foto van de situatie te maken, je locatie door te geven op basis van je – hopelijk ingeschakelde – locatievoorziening van je telefoon, en dan toch eindelijk de cruciale knop ‘112 bellen’. Die knop brengt je in de belfunctie van je telefoon, waar je 112 kunt bellen.

Dat kun je zonder app ook wel, en in die tijd had je tien keer kunnen vertellen wat je locatie was. De slogan van de app, ‘voordat seconden minuten worden’, kun je rustig omdraaien. Niet voor niets haastte de Rijksoverheid zich te melden niets met de app te maken te hebben.

Tot zover het gezeur, want het idee van de app is wél goed. De app wil namelijk hulpverleners zoals EHBO’ers en brandweermannen in de buurt met een vrije dag direct kunnen inschakelen als er een brand, overval of slagaderlijke bloeding uit de hand loopt. Slim!

Beter nog zou het zijn geweest als er in eerste instantie een overzichtelijke, veilige app was gemaakt. Mensenlevens verdienen een betere app dan deze.