Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Lichaam poolreiziger is van Marc Cornelissen

Een ijsbreker nabij de Noordpool.
Een ijsbreker nabij de Noordpool. Foto EPA/M. Jakobssohn

Het lichaam dat vorige week werd gevonden in het noordpoolgebied van Canada is van Marc Cornelissen. De poolonderzoeker verdween eind april tijdens een expeditie met zijn collega Philip de Roo.

Dat meldt de organisatie Cold Facts vandaag nadat een Canadese lijkschouwer het stoffelijk overschot heeft geïdentificeerd. Het lichaam van Cornelissen is overgedragen aan de Nederlandse ambassade in Canada en zal naar Nederland worden gebracht.

Van De Roo ontbreekt vooralsnog ieder spoor; de zoekactie naar de onderzoeker is drie dagen geleden gestaakt.

Noodsignaal

Cornelissen en De Roo verdwenen op 29 april tijdens een expeditie in het Canadese poolgebied. Op de dag van hun verdwijning werd nog een noodsignaal uitgezonden. Uit de sectie is gebleken dat Cornelissen vlakbij de locatie van waar dat noodsignaal werd uitgezonden, onderkoeld raakte en verdronk.