In beeld

Land van Ooit weer open, zonder Kloontje en Sap

Het roze kasteel, de soldaten van Napoleon, de sprookjesachtige lanen met eeuwenoude bomen. Het zijn de resten van Het Land van Ooit – ooit een kinderthemapark in Drunen. In 2007 ging het attractiepark failliet en sindsdien zit het op slot. De gemeente Heusden probeert het al acht jaar te verkopen, maar dat lukt maar steeds niet. Er wordt nu weer gesproken met een mogelijke koper. Ondertussen gaat het park morgen al wel weer open, alleen voor wandelaars. Kloontje het Reuzenkind en Sap de aardwortel zijn er niet langer de baas - klimop en mos zwaaien er nu de scepter.
Begin deze maand vloog er ook een drone over het spookachtige park heen. Dat leverde ook mooie beelden op.
In het roze kasteel, vroeger van de Graaf en Gravin van Ooit, wonen mensen anti-kraak. Die houden toezicht op het gebied.
Merlin Daleman
Het Land van Ooit had een oppervlakte van 34 hectare. Het terrein is na het faillissement aangekocht door de gemeente Drunen voor 15 miljoen euro. Een deel van het terrein is inmiddels opgeofferd aan een parallelweg van de A59, de snelweg die pal naast het park ligt.
Merlin Daleman
Morgen gaan de hekken van het park open voor wandelaars.
Merlin Daleman
Het Land van Ooit redde het niet, omdat de bezoekersaantallen terugliepen, omdat het park niet vernieuwde en de doelgroep, kinderen tot twaalf jaar, te beperkt was.
Merlin Daleman
De oude muren die de entree vormden van Het Land van Ooit staan nog overeind. Hier waren de koningszaal en de manege, waar kinderen als koningen en koninginnen werden ontvangen. De muren zijn begroeid en beklad met graffiti.
Merlin Daleman
Van de meeste attracties is niets meer over. Die werden verkocht bij het faillissement.
Merlin Daleman
Het terrein staat nu te koop voor 22 miljoen euro, maar met 15 miljoen gaat de gemeente Heusden ook akkoord. Ook mag het gebied in delen worden gekocht. Twee problemen staan verkoop steeds in de weg: kopers hebben niet genoeg geld of ze komen met een plan dat niet in het ‘kerngebied’ past. Daarom is de gemeente realistisch: de droom blijft een attractiepark, maar ‘iets’ met zorg of cultuurhistorie mag ook.
Merlin Daleman
De zwanen waarin een tochtje kon worden gemaakt op het meer zijn ook verdwenen.
Merlin Daleman
De natuur is zijn gang gegaan in Het Land van Ooit.
Merlin Daleman
Het park gaat morgen weer open, voor wandelaars. "We hebben snoeiwerk verricht en gevaarlijke bomen weg gehaald’’, zegt verantwoordelijk wethouder Mart van der Poel.
Merlin Daleman
Het park werd in 1989 opgericht door Marc Taminiau, die daarvoor bij De Efteling werkte. Een van de attracties die vanaf het begin te zien was, was "De strijd bij Waterloo", een fontein met beelden van soldaten van Napoleon die langzaam het water in verdwijnen. Het verhaal wil dat toen Napoleon met zijn leger door Het Land van Ooit trok, de soldaten werden betoverd in standbeelden. De beelden zijn inmiddels schoongemaakt.
Merlin Daleman
Wat er ook met het gebied gebeurt, de ondernemer zal er een hoop werk aan hebben. Grasvelden zijn bezaaid met molshopen, sommige paden dichtgegroeid.
Merlin Daleman