Kijken: nieuwe diepzeedieren ontdekt in oceaan bij Puerto Rico

Schermafbeelding NOAA

De diepzee wordt wel de schatkamer van het oceaanleven genoemd: er leven nog veel onbekende soorten zeedieren op de bodem van de oceanen. Beelden die Amerikaanse onderzoekers hebben vrijgegeven van een onbemande expeditie op duizenden meters diepte, laten een paar bijzondere dieren zien.

De expeditie van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de trog bij Puerto Rico bedroeg in totaal 52 dagen en werd besteed aan het in kaart brengen van een stuk zeebodem, schrijft Quartz.

Tijdens het laatste deel van de expeditie dat vorige maand plaatsvond, werd een onbemand voertuig naar een diepte van meer dan 6 kilometer gestuurd. Tijdens twaalf duiken werden meer dan honderd verschillende soorten vis gezien, vijftig soorten koraal en honderden soorten ongewervelde dieren:

Diepzee-expeditie is kostbaar

De trog van Puerto Rico in de Atlantische Oceaan is met 9.219 meter de op een na diepste trog. De diepste (11 kilometer) is de Marianentrog, waar regisseur James Cameron een paar jaar geleden nog een expeditie naar ondernam om er een documentaire over te maken.

Bij elke expeditie ontdekken onderzoekers en biologen nieuwe soorten in de oceaan, maar expedities zijn niet talrijk in aantal want ze zijn vreselijk duur, vertelde bioloog Erik Dücker eerder aan NRC:

“Een dagje diepzeeonderzoek kost 30.000 Amerikaanse dollars, een expeditie al gauw een miljoen. Ik ken onderzoekers die de ene keer door Greenpeace worden betaald, en de andere keer door Exxon Mobile.”

Want ook bedrijven tonen steeds vaker interesse in de diepzee. Farmaceutische bedrijven vinden er bijzondere ingredienten voor nieuwe medicijnen, en de bodem bevat ook bijzondere aardmetalen die op aarde steeds schaarser worden. De VN zijn dan ook bezig met het ontwikkelen van regels voor ‘diepzeemijnbouw’.