Kijken: Herdenkingsfilm bombardement Rotterdam

Op 14 mei is het 75 jaar geleden dat Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog werd platgebombardeerd. Om die gebeurtenis te herdenken maakte Gers! magazine een filmpje, dat nu viral gaat.

Fragment uit 'In naam van Rotterdam'
Fragment uit 'In naam van Rotterdam' Screenshot Gers! magazine / via YouTube

Een stad zonder hart, zo wordt Rotterdam soms genoemd. “Maar daar ben ik het niet mee eens”, zegt Arjen van Riel, Rotterdammer en mede-oprichter van Gers! magazine.

Op 14 mei is het 75 jaar geleden dat Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog werd platgebombardeerd. Om die gebeurtenis te herdenken maakte Gers! magazine een filmpje, dat nu viral gaat.

Videoportret

Ter herinnering aan het bombardement portretteert Gers! de stad door de ogen van haar huidige bewoners. Iemand fietst over de Erasmusbrug, een jongen pakt zijn rugzak om naar school te gaan, een opa staat met zijn kleindochter langs de Maas. Ze kijken allemaal omhoog: een subtiele oproep om te herdenken.

In het videoportret (ruim 3 minuten) komt de veelzijdigheid van Rotterdam in beeld, zowel qua bewoners (jong en oud, multi-cultureel), als qua architectuur. En dat is precies de boodschap: deze gebouwen staan hier omdat mensen na de oorlog de stad weer hebben opgebouwd.

De Rotterdamse schrijver Derek Otte schreef een gedicht en sprak het in. Terwijl je naar de beelden kijkt, hoor je:

“Als de stad die dag overleed, vormde zij het bewijs van reïncarnatie.”

En:

“In naam van iedereen die besloot te helpen toen
In naam van iedereen die het ogenschijnlijk onmogelijke gewoon besloot te doen.”

75 jaar geleden

Hoe kwam dit filmpje tot stand? NRC sprak met Arjen van Riel over het idee achter deze productie.

Waarom nu een filmpje?
Van Riel:

“We dachten: nu is hét moment, het bombardement is 75 jaar geleden en daar willen we aandacht aan besteden. Vorig jaar maakten we het filmpje ‘Hart van Rotterdam’ en dit is eigenlijk een vervolg daarop. Vorig jaar lieten we zien wat Rotterdam bijzonder maakt, dit jaar ligt de nadruk op het herdenken van de Rotterdammers mensen die tijdens het bombardement zijn omgekomen en de mensen die de stad daarna weer opbouwden.”

Hij zegt ook:

“Het bombardement was natuurlijk verschrikkelijk, maar er is daarna ook zo veel moois neergezet. Dankzij al die mensen die al 75 jaar aan de wederopbouw werkten, is Rotterdam geworden wat het nu is.”

Waarom een filmpje, en geen artikel?
Van Riel:

“Met film kan je een bepaalde boodschap indringender overbrengen. Wij zijn geen filmmakers, dus we vroegen een groep jonge enthousiastelingen om ons concept verder uit te werken. Iedereen heeft belangeloos meegewerkt, van de cameraman tot de figuranten.”

Hoe gaat hij zelf het bombardement herdenken?
Morgen is de brandgrensrun en dan gaan we met een groep hardlopen lang de brandgrens van Rotterdam. Dat is het moment waarop ik zal herdenken. En misschien zet ik van tevoren ons filmpje nog even op.”

De route van de Brandgrensrun in Rotterdam op 14 mei 2015.

De route van de Brandgrensrun in Rotterdam op 14 mei 2015. Kaart via brandgrensrun.nl