Kerry: sancties Rusland versoepelen bij naleving Minsk-akkoord

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft tijdens zijn bezoek aan Rusland laten weten dat de sancties tegen Rusland kunnen worden opgeheven als het Minsk II-akkoord volledig wordt nageleefd. Het bezoek van Kerry is een belangrijke stap in de normalisering van de betrekkingen tussen beide landen.

Minister Sergei Lavrov (R) en minister John Kerry (L) voorafgaand aan de gesprekken van vandaag in Sotsji.
Minister Sergei Lavrov (R) en minister John Kerry (L) voorafgaand aan de gesprekken van vandaag in Sotsji. Foto EPA/RUSSIAN MFA PRESS SERVICE

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft tijdens zijn bezoek aan Rusland laten weten dat de sancties tegen Rusland kunnen worden verzacht als het Minsk II-akkoord volledig wordt nageleefd. Het bezoek van Kerry is een belangrijke stap in de normalisering van de betrekkingen tussen beide landen.

Volgens Kerry zijn de gevechten in Oost-Oekraïne te lang doorgegaan, ongeacht wie ze instigeerde. De minister sprak in de Russische badplaats Sotsji vandaag met zijn ambtsgenoot Sergei Lavrov en later op de dag met president Poetin.

Twitter avatar JohnKerry John Kerry Had frank discussions with President #Putin & FM #Lavrov on key issues including #IranTalks, #Syria, #Ukraine. http://t.co/KDHrXgB0oH

‘Meer begrip’

Het Minsk II-akkoord voorziet onder andere in een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne, waar vorig jaar gevechten oplaaiden tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Het eerste akkoord hield geen stand en werd opgevolgd door een nieuw akkoord, Minsk II. In dat akkoord werden de veroveringen van de rebellen in het oosten van het land erkend.

Rusland wordt gezien als een belangrijk bondgenoot van de rebellen en kreeg daarom sancties opgelegd door zowel de VS als de EU. Dat leidde tot een ernstige verslechtering van de diplomatieke betrekkingen. Volgens Kerry kan volledige naleving van het Minsk II-akkoord dus leiden tot een ‘roll back’ van die sancties. Of dat betekent dat de sancties helemaal worden opgeheven is niet duidelijk.

Lavrov stelde het Minsk II-akkoord te steunen, maar voegde daar wel aan toe dat het staakt-het-vuren door beide partijen wordt geschonden. Volgens Lavrov hebben Moskou en Washington door de gesprekken van vandaag ‘meer begrip’ voor elkaar gekregen.

Uit de verklaring die is uitgegeven over het gesprek tussen Poetin en Kerry wordt gesteld dat er ‘lang en oprecht’ is gesproken over een ‘veelvoud aan onderwerpen’. Concrete stappen zijn er niet genomen, maar beide partijen blijven wel in gesprek:

Twitter avatar JohnKerry John Kerry Important to keep lines of communication between the U.S. and #Russia open as we address pressing global issues.