Jesse Klaver volgt Bram van Ojik op als politiek leider GroenLinks

GroenLinks-leider Bram van Ojik (R) heeft overleg met zijn partijgenoot Jesse Klaver tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer in september vorig jaar.
GroenLinks-leider Bram van Ojik (R) heeft overleg met zijn partijgenoot Jesse Klaver tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer in september vorig jaar. Foto ANP/Martijn Beekman

Bram van Ojik vertrekt als politiek leider van GroenLinks en wordt opgevolgd door het Tweede Kamerlid Jesse Klaver (29). Dit deelt Van Ojik, die ook de Kamer verlaat, mee in een brief aan de leden.

Van Ojik schrijft dat GroenLinks “een nieuwe fase” ingaat nu de partij volgens hem is hersteld van de verkiezingsnederlaag van 2012 en het gedwongen vertrek van fractievoorzitter Jolande Sap vlak daarna. Hij schrijft dat de partij onder Klaver “een nieuwe stap zal zetten om onze idealen in en buiten het parlement dichterbij te brengen”.

Formeel moet in een partijreferendum worden bepaald of Klaver ook lijsttrekker bij de komende verkiezingen wordt, “maar voor nu ben ik ervan overtuigd dat de fractie met de keuze voor Jesse een belangrijke stap zet in het realiseren van de gewenste versterking”, schrijft van Ojik. Hij wordt als Kamerlid opgevolgd door Rik Grashoff, de huidige partijvoorzitter.

Tussenpaus

Oud-diplomaat Van Ojik (60) is binnen GroenLinks altijd gezien als tussenpaus die de verslechterde verhoudingen in de partij moest herstellen. Het stond al geruime tijd vast dat hij geen lijsttrekker bij de komende Kamerverkiezingen zou worden, hoewel hij in de Kamer gezag heeft door zijn dossierkennis en milde vasthoudendheid.

Het moment van zijn vertrek komt niettemin als verrassing. GroenLinks slaagde er onder hem in de peilingen niet in te profiteren van de zwakke positie van de PvdA, en dat heeft volgens bronnen in de partij een rol gespeeld. Van Ojik schrijft nog niet te weten wat hij hierna gaat doen.

Soms overambitieus

Financieel woordvoerder Klaver wordt al geruime tijd gezien als kroonprins. Hij zit sinds 2010 in de Tweede Kamer en geldt als een handige, zij het soms overambitieuze, politicus die in staat was recente discussies over vermogensverschillen (het boek van Thomas Piketty) en de strijd tegen belastingontduiking (Starbucks) naar zijn hand te zetten.

Lees ook in NRC Handelsblad een interview met Klaver over Piketty: ‘Miljonairs mogen best vertrekken’ (€).