Andere tijden

In de aanloop naar de nieuwe wetenschapsserie De volmaakte mens (vanaf morgen op NPO 2) komt Andere tijden met een uitzending over het ‘volmaakte gebit’. Tegenwoordig gaan de meeste mensen regelmatig naar de tandarts en de mondhygiënist. Dat was in de jaren 50 en 60 wel anders. Mensen poetsten lang niet altijd hun tanden en gingen eigenlijk alleen naar de tandarts als er iets mis was. Een kunstgebit op jonge leeftijd was normaal. Er moest nodig iets gebeuren tegen tandbederf. Er werden poetscampagnes opgezet en er kwamen nieuwe tandartsopleidingen. In Tiel begon men in 1953 met een experiment: daar werd fluoride aan het drinkwater toegevoegd. Dit had een positief effect. Er gingen dan ook stemmen op om fluoridering landelijk in te voeren. Onderzoeksleider Bert Houwink: „Het bleek effectief, het kon geen kwaad en de gemeentes wilden graag.” Toch kwam er ook protest. De tegenstanders wonnen uiteindelijk de strijd en de fluoridering van het drinkwater in Nederland ging niet door. Wel begon de aandacht voor preventie en structureel onderhoud zijn vruchten af te werpen: Nederlandse gebitten werden steeds gezonder.