Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

‘In Oekraïne sneuvelden 220 Russische soldaten’

Bewijs Russische betrokkenheid in Oost-Oekraïne.

Tijdens de oorlog in Oekraïne zijn tot nu toe ten minste 220 Russische militairen gesneuveld. Die conclusie trekt een vandaag gepresenteerd rapport dat is gebaseerd op het onderzoekswerk van oppositieleider Boris Nemtsov, die begin dit jaar vermoord werd.

Het is voor het eerst dat er op basis van onderzoek een schatting wordt gemaakt van het totale aantal Russische militairen dat tot nu toe is omgekomen in Oekraïne. Het Kremlin ontkent nog steeds hardnekkig Russische betrokkenheid bij het conflict. Onderzoek van de zogenoemde ‘soldatenmoeders’ en Russische media bood echter al concrete aanwijzingen dat Moskou een geheime oorlog voert in de Donbas. Zondag publiceerde persbureau Reuters nog uit gesprekken met (anonieme) Russische militairen, die vertelden over hun gevechtshandelingen in het gebied.

Het rapport Poetin. Oorlog zou deze middag worden gepresenteerd, maar lekte voortijdig uit via de Russische zakenkrant RBK. Volgens het rapport zijn er afgelopen augustus bij grootschalige gevechten rond het Oekraïense plaatsje Ilovajsk ten minste 150 Russische militairen gesneuveld. Afgelopen februari kwamen rond Debaltseve nog eens 70 Russische soldaten om het leven.

Ook na het tweede akkoord van Minsk en de wapenstilstand van 15 februari gingen de gevechten rond deze Oekraïense enclave door, en zetten pro-Russische troepen hun offensief in alle hevigheid voort. De akkoorden van Minsk werden ook door Rusland ondertekend.

Oppositieleider Boris Nemtsov was in januari dit jaar begonnen aan zijn onderzoek naar de Russische betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne. Voordat hij zijn werk kon afronden werd hij op 27 februari doodgeschoten. Onder leiding van vriend en partijgenoot Ilja Jasjin is het rapport voltooid. Volgens Jasjin zijn de onderzoekers er in geslaagd in contact te komen met alle bronnen die Nemtsov had benaderd, waaronder veel nabestaanden. Geen van hen was echter bereid met naam en toenaam een verklaring af te leggen, zei Jasjin eerder in een interview met Radio Free Europe.

Het rapport bevestigt nog eens welke modus operandi het Kremlin volgt bij geheime militaire operaties. Beroepsmilitairen met een tijdelijk contract worden ‘ontslagen’ uit dienst voordat ze de grens over gaan, zodat ze niet opvallen tussen de duizenden Russische vrijwilligers die meevechten.

Het rapport schat het totale aantal Russische vrijwilligers in Oekraïne op 6.000 en het aantal lokale strijders op 30.000. In de afgelopen tien maanden heeft het Kremlin bijna 1 miljard euro uitgegeven om deze troepen in het veld te houden, staat in het rapport.