Adriaan van Dis wint Librisprijs

Schrijver Adriaan van Dis heeft met zijn ‘moederboek’ Ik kom terug de Libris Literatuur Prijs 2015 gewonnen. Dat werd gisteravond tijdens een galadiner in het Amstel Hotel in Amsterdam bekendgemaakt. De vakjury van literaire critici, onder leiding van Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes, noemt Van Dis’ boek een „uitzonderlijke roman, die op tragikomische wijze naar de kern van het menszijn graaft”. Met de toekenning van de 22ste Libris-prijs, een van de grootste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied, wint Van Dis een cheque van 50.000 euro en een bronzen penning. In Ik kom terug krijgt een schrijver het voorstel van zijn 98-jarige moeder om een deal te sluiten: zij vertelt hem haar levensverhaal en in ruil daarvoor bezorgt hij haar de pillen die een zachte dood garanderen. Het boek kreeg vier ballen in deze krant. Ondanks zijn lange staat van dienst en zijn productiviteit is dit de eerste grote literaire prijs die Van Dis (1946) in jaren wint. Hij ontving in 1983 nog het Gouden Ezelsoor voor zijn debuutnovelle Nathan Sid en in 1995 de Gouden Uil voor Indische duinen. De Libris Literatuurprijs won hij niet eerder. Naast Adriaan van Dis waren ook Esther Gerritsen (Roxy), Kees ’t Hart (Teatro Olimpico), Gustaaf Peek (Godin, held), Peter Terrin (Monte Carlo) en Niña Weijers (De consequenties) genomineerd voor de prijs. Allen ontvingen zij 2.500 euro voor hun nominatie.