Helft meer asiel verleend in Europese Unie

Buitenkant van het inmiddels gesloten asielzoekerscentrum in Dongen.
Buitenkant van het inmiddels gesloten asielzoekerscentrum in Dongen. Foto: ANP / Vincent Jannink

De lidstaten van de Europese Unie hebben vorig jaar aan bijna 185 duizend asielzoekers een verblijfsvergunning verleend. Dat is bijna de helft meer dan in 2013. Dat maakte Europees statistiekbureau Eurostat vandaag bekend.

In totaal werden er 360 duizend eerste aanvragen ingediend. Daarbij kregen ruim 161 duizend mensen in eerste instantie te horen dat ze mochten blijven. Van de mensen van wie de aanvraag werd afgewezen, gingen bijna 133 duizend mensen in beroep. Voor bijna 24 duizend mensen leverde dat alsnog een verblijfsvergunning op.

Ruim een derde van de mensen die in een EU-land mochten blijven, kwam uit Syrië: 68.400. Tweede herkomstland, op grote afstand, is Eritrea met 14.600 mensen. Ook uit Afghanistan mochten met 14.100 mensen er relatief veel blijven.

In Nederland kregen vorig jaar 13.250 asielzoekers te horen dat ze, in ieder geval voorlopig, mochten blijven. Dat is 7 procent van het totaal aantal verblijfsvergunningen in de 27 lidstaten. Duitsland nam met 48.555 het grootste aantal vluchtelingen op.

Het aantal asielzoekers in Nederland lag vorig jaar volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) op het hoogste niveau in tien jaar. Het COA zag zich genoodzaakt de opvangcapaciteit in korte tijd uit te breiden. Dat leverde in een aantal plaatsen flinke weerstand op. Het COA in het jaarverslag:

“De manier waarop we in hoge snelheid nieuwe locaties hebben moeten werven heeft niet altijd de schoonheidsprijs verdiend. Daar waar we over het algemeen een jaar de tijd nemen voor een dergelijk traject, realiseerden we nu binnen drie maanden een nieuw azc.”