Grote steden in Nederland afgelopen 5 jaar sneller gegroeid

Fietsen bij het Leidseplein in Amsterdam.
Fietsen bij het Leidseplein in Amsterdam. Foto ANP / Remko De Waal

De grote steden in Nederland zijn de afgelopen vijf jaar versneld gegroeid. Er trekken steeds meer jonge studenten naar de stad, en jonge gezinnen zeggen de drukke stad veel minder snel te verlaten dan voorheen. Dat blijkt uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving die vandaag verschijnt.

Jonge singles, jonge stellen en vooral hoogopgeleide gezinnen hebben een veel sterkere voorkeur voor wonen in een drukke stad dan voorheen, zo blijkt uit het onderzoek De stad: magneet, roltrap en spons, verricht samen met de Universiteit van Amsterdam en diverse gemeenten en provincies. In de periode 2000-2014 groeide Utrecht met bijna 95.000 inwoners: Amsterdam kreeg er ongeveer 80.000 bij; Den Haag 70.000; Groningen en Rotterdam elk ruim 25.000 en Eindhoven bijna 20.000.

De steden zijn veiliger, schoner en aantrekkelijker geworden, stellen de onderzoekers. Maar ook zijn er simpelweg meer jongeren gaan studeren aan het hoger onderwijs dan ooit te voren. En dat deze studenten vervolgens langer in de stad wonen, komt ook doordat ze steeds meer tijd hebben genomen om een vaste partner te kiezen en kinderen te krijgen. Dat jonge gezinnen in de grote stad blijven, is bovendien te danken aan het huizenaanbod; waar je dertig jaar geleden nog de stad moest ontvluchten om een gezinswoning te bemachtigen, daar kun je nu terecht in wijken als IJburg in Amsterdam, Leidscheveen of Ypenburg in Den Haag of Leidsche Rijn in Utrecht.

Vergrijzing

Van de groei van de steden zijn met name de zogenoemde groeikernen het slachtoffer. Steden als Zoetermeer, Spijkenisse en Nieuwegein groeien nauwelijks meer en kampen met vergrijzing. Bovendien worden ze minder welvarend doordat het aantal huishoudens met een hoger inkomen daalt.