Gretige comeback

De acht jaar waarin de zorg voor haar kinderen het won van het musiceren hebben van Róisín Murphy geen minder gretige artiest gemaakt. De Ierse zangeres begon twintig jaar geleden bij het luchtige triphopduo Moloko en ontwikkelde zich als solist tot het middelpunt van uitdagende muziek waarin elektropop, disco, sensuele zang en serieuze teksten samenkomen. Met producer/muzikant Eddie Stevens brengt ze op haar derde album Hairless Toys knap in elkaar gebreide songs als het langgerekte ‘Exploitation’ waarin echo’s van Soft Cells ‘Tainted love’ en Laurie Andersons ‘Oh Superman’ boeiend in elkaar kronkelen. Elektronische en traditionele popmuziek vloeien soepel samen in het naar Marlene Dietrich knipogende ‘Exile’ en het zwoele ‘Unputdownable’, het liefdeslied van een boekenwurm. Hairless Toys is een album om van te houden.