Gevaar dreigt om elke hoek in eerste ritten van de Giro

Matthews wint, Pozzovivo uit koers na zware val.

Eerste hulp voor Domenico Pozzovivo na zijn val in de afdaling van de Barbagelata.
Eerste hulp voor Domenico Pozzovivo na zijn val in de afdaling van de Barbagelata. Foto Riccardo Scanferla/ANSA

Zeven lange minuten ligt Domenico Pozzovivo bewegingloos op het asfalt. Een plasje bloed naast zijn hoofd, de rondearts stabiliseert zijn nek. Pas dan arriveert tussen de chaos van volgauto’s en geloste renners door eindelijk een ambulance, die de gevallen renner naar het ziekenhuis in Genua kan brengen. „Pozzovivo is bij kennis en ademt zelfstandig”, meldt de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport al snel. „Zijn leven is niet in gevaar”, klinkt even later via tv-zender RAI. De volgerskaravaan in de Ronde van Italië haalt opgelucht adem. Dit keer wel.

De Australiër Michael Matthews won gisteren de derde etappe in de Giro, een korte rit van 136 kilometer door de heuvels van Ligurië, door in de eindsprint van een grote groep de Italiaan Fabio Felline en de Belg Philippe Gilbert te verslaan. De 24-jarige kopman van Orica-Greenedge behield de roze leiderstrui. Maar de rituitslag werd overschaduwd door de zware val van Pozzovivo in de afdaling van de Barbagelata, de slotklim van de dag. De Giro van de nummer vijf van vorig jaar eindigde in het ziekenhuis.

Vier jaar geleden kwam de Belgische renner Wouter Weylandt om het leven, na een val in een afdaling van de derde etappe in de Giro. De finishplaats van toen, Rapallo, was gisteren startplaats. De huiveringwekkende herinnering aan 2011 maakte de schok na de val van Pozzovivo des te groter. Met hoge snelheid nam het voorste peloton bergaf een flauwe bocht, toen de Italiaan zijn voorwiel onder zich vandaan voelde glippen. Hij ging onderuit en sloeg met zijn gezicht tegen het wegdek. „Ik weet niet wat er is gebeurd en herinner me niets meer van de val”, vertelde Pozzovivo gisteravond zelf aan Gazzetta.tv.

„Is het echt noodzakelijk om deze beelden van Pozzovivo te tonen”, twitterde de Britse renner Chris Froome thuis voor de tv direct na de val. „Heb respect voor de renner en zijn familie.” Maar het wielercircus kent zijn eigen wetten. Een paar uur na zijn ongeluk werd Pozzovivo alweer live geïnterviewd vanaf een rollend ziekenhuisbed. Infuus in de arm, verband op het gehavende rechteroog. Verder vielen de verwondingen mee, sprak hij. „Ik maak het goed, al was het een zware val. Het doet pijn om de Giro zo te moeten verlaten, want ik had hoge verwachtingen.”

De 32-jarige kopman van de Franse ploeg AG2R eindigde in de Giro al vier keer in de top tien en won in 2012 een zware bergrit. Dit seizoen toonde de 1.65 kleine en 53 kilo lichte klimmer zijn vorm met ritwinst in de Ronden van Catalonië en Trentino. Zijn droom voor de Giro was een plaats op het podium op 31 mei in Milaan. Maar al in de tweede etappe verloor hij door een valpartij bijna twee minuten op de andere klassementstoppers, toen een toeschouwer pardoes het peloton in fietste. En op de bochtige wegen van Ligurië viel gisteren het doek.

De Giro kent deze editie een zware start, met gisteren, vandaag en morgen drie ritten door de heuvels en het middelgebergte. „In een rit als deze kan om elke bocht van alles gebeuren”, vertelde de Colombiaanse favoriet Rigoberto Uran, tweede in de Giro van vorig jaar. „Het was een erg nerveuze etappe, de hele dag op en neer, en van links naar rechts.”

De favorieten voor de eindzege proberen de risico’s te beperken door de hele dag vooraan te blijven. Alberto Contador liet zijn Tinkoff-ploeg de hele dag op kop rijden. Ook de Astana-ploeg van Fabio Aru week nooit uit de eerste rijen, waar Pieter Weening in de finale uitblonk in dienst van ritwinnaar Matthews. Al was de grootste winst gisteren allicht dat de gevolgen van de val van Pozzovivo meevielen.