Gelikte bluesrock uit de woestijn

Niet-Westerse muziek is vaak geweldig, maar niet best opgenomen. Dit zijn een paar uitzonderingen.

Foto Yvonnick Jolly

De meeste niet-westerse muziek die de Europese markt bereikt, is opgenomen door westerse producers. Soms zijn het reizende avonturiers met een recorder, vaak popmuzikanten die Afrika of de Caraïben hebben ontdekt en nog vaker producers die door hun label op pad zijn gestuurd om die rammelende maar geweldige muziek fatsoenlijk op te nemen. Justin Adams is zo’n Britse gitarist die als zoon van een diplomaat in aanraking kwam met Arabische en Afrikaanse pop. In 1999 was hij een van de producers van het debuut van Tinariwen, de vaders van de Toeareg-rock die het schopten tot festivals als Lowlands en Glastonbury. Van zijn hand is het nieuwe album van Terakaft, waarin originele leden van Tinariwen spelen. Het rauwe geluid van de woestijnnomaden is de laatste jaren steeds gelikter geworden. Dat maakt ook Terakafts Alone prima luisterbaar voor het westerse oor. Liefhebbers van bluesrock hoeven slechts de afwijkende beat en een vreemde taal te accepteren om zich thuis te voelen.

Aan de andere kant van het spectrum staan de veldopnames van Chouk Bwa Libète. De Belgische creatief ondernemer en violist Michael Wolteche raakte in een Haïtiaans dorpje in de ban van de voodoomuziek. Hoewel de, inderdaad betoverende, opnames ter plekke zijn gemaakt – hanengekraai, vogelzang en kinderstemmen incluis – klinkt Se nou ki la! kraakhelder. De voodoogeesten worden aangeroepen met stemmen die zowel rauw als zoet zijn en met opzwepende beats uit traditionele instrumenten. Je zou ervoor naar Haïti willen, maar geen nood: deze zomer staan ze op Amsterdam Roots en Afrikafestival Hertme.

Het label Sublime Frequencies heeft de reputatie om onder de noemer ‘veldopnames’ op willekeurige plekken op record te drukken. Dat levert meestal onluisterbaar materiaal vol potentie op. Gelukkig besloten ze Baba Commandant & Mandingo Band in een studio te zetten. Het album Juguya is nieuwe-generatie-afrobeat. Een album dat funkt en rockt zoals dat alleen in Afrika kan.