Schorsing sterspeler na manipulatie

Tom Brady, quarterback van de New England Patriots die dit jaar de Super Bowl wonnen, is door de Amerikaanse footballbond (NFL) voor vier wedstrijden geschorst voor zijn rol in deflategate. De NFL heeft de Patriots gestraft met een boete van een miljoen dollar voor het schandaal met de te zachte ballen. De Patriots moeten bovendien afzien van de aanschaf van twee spelers.

De straf is een klap voor Brady en de Patriots. Dat de NFL zo snel zou handelen en ondubbelzinnig zou vonnissen had vrijwel niemand verwacht. De footballbond verwijt Brady, algemeen beschouwd als de beste, de populairste en de meest succesvolle quarterback van zijn generatie, in een verklaring gedrag dat „de integriteit van de NFL ondermijnt”. Brady werd bovendien berispt voor gebrek aan medewerking met het onderzoek. Hij weigerde zijn e-mails en sms-berichten te overhandigen aan de advocatenfirma die het schandaal onderzocht. De makelaar van Brady noemde de schorsing „belachelijk”.

Deflategate, zoals het schandaal heet, draait om te zachte ballen in de halve finale op 18 januari tussen de Patriots en de Indianapolis Colts. In het zogeheten Wells-rapport wordt beschreven dat de ballen waarschijnlijk op het toilet werden bewerkt door manusje van alles Jim McNally.