Pfizer heeft meer dan half miljard over voor Nederlands bedrijf

Foto Daniel Acker / Bloomberg

Een Nederlandse biotechbedrijf maakt grote indruk in de internationale farmaceutische industrie. Het Amerikaanse farmaceutische concern Pfizer is, afhankelijk van tussentijdse onderzoeksresultaten, bereid maximaal 600 miljoen dollar (ruim 530 miljoen euro) te betalen voor AM-Pharma in Bunnik.

Pfizer, maker van de Viagra-pil, neemt voor 87,5 miljoen dollar een minderheidsbelang in het Nederlandse bedrijf met de optie om het op termijn in zijn geheel over te nemen.

AM-Pharma is een biotechnologisch bedrijf dat een enzym ontwikkelt voor de behandeling van acuut nierfalen, zachte bottenziekte en een bepaalde darmaandoening. Er bestaan nu geen medicijnen tegen acuut nierfalen. De ontstekingsziekte wordt dikwijls veroorzaakt door bloedvergiftiging. Jaarlijks lopen 3 miljoen mensen het op (in de VS, Europa en Japan), bijna een kwart van hen overlijdt. Nierdialyse is nu nog de meest gebruikte methode om die patiënten te behandelen.

De afgelopen jaren heeft AM-Pharma circa 67 miljoen euro opgehaald bij Nederlandse en buitenlandse investeringsmaatschappijen om geneesmiddelen te kunnen ontwikkelen. Het ministerie van Economische Zaken verstrekte het bedrijf een kredietfaciliteit van 10 miljoen euro.